Elkészült az eddigi legkisebb tranzisztor

2016. október 08. szombat
Mozaik | Szerk: HA8LHT

A korábbi, hagyományosnak számító szilícium cseréjével sikerült elkészíteni a világ legkisebb, 1 nanométeres tranzisztorát. A hírt Ali Javey, a Berkeley Lab’s Materials Science Division vezető tudósa jelentette be.

Az új eszköz nem szilíciumból készült, alapanyaga karbonszálak és a molibdén-diszulfid (MoS2).

A gyártók jelenleg 14 nanométeres technológiával dolgoznak, ami a félvezetők fejlődésének olyan mértékű stagnálását jelenti, hogy a processzorgyártók már nem is a méretet csökkentik, hanem a magok optimalizálásán fáradoznak. Ez is az oka az újabb típusok hiányának, míg csak a meglévő családok – páldául i3, i5, i7 – újabb generációi kerülnek piacra.

2012-ben látott napvilágot a 9 nanométeres kapcsoló, majd a 7, most pedig az 5 nanométeres korlátot vélik áthatolhatatlannak – szilícium használatával. Ugyanis ez a méret alatt jelentkezik az alagúthatás, az a jelenség, amikor a kis távolságok miatt az elektronok átugranak az egyik vezetőről a másikra.

Az, hogy egyetlen lapkára milliókat, sőt milliárdokat zsúfoljunk az új tranzisztorból, még évek kérdése. Csak szemléltetésként: az emberi hajszál 80.000-100.000 ezer nanométer vastag. Egy átlagos, Intel Core i5 (Ivy) processzorban 1,48 milliárd kapcsoló van, de a generáció más típusú magjában (Sandy) 995 millióra rúg a számuk.

 


*