Engedélyezték a harmadik WiFi sáv használatát is

2020. április 26. vasárnap

Mérföldkőnek tekinthető a WiFi technológiák előrelépésben, hogy az amerikai Federal Communications Commission (FCC) engedélyezte a harmadik, 6 GHz-es frekvenciasáv használatát az úgynevezett nem engedélyköteles felhasználások számára.

A jelenleg is használt 5,8 GHz-es tartomány felett mintegy 1200 MHz-nyi sávszélességben jelenhetnek meg az új vezeték nélküli eszközök. A döntést azért is volt sürgető, mert az évekkel korábban zsúfolttá vált 2,4 GHz után egyre több probléma adódik az 5,8 GHz-es sáv kihasználtsága miatt is. Az FCC döntését az olyan meghatározó gyártók is üdvözölték, mint a Broadcom, Qualcomm, Cisco, Google, az Apple vagy a Microsoft.

A határozat szerint a 6 GHz-es sávban 7 vagy 14 darab, egyenként 160 vagy 80 MHz-es csatornát osztanak ki kisebb átfedéssel, mint az alacsonyabb sávban – ez pedig az interferenciákra és egyéb zavarokra van kedvező hatással.

A 6 GHz-es eszközök viszont nem feltétlenül lesznek gyorsabbak a mostaniaknál, mivel ugyanarra a 802.11ax szabványra épülnek. A jelenlegi leggyorsabb eszközök 9,6 Gbps sebességet tudnak produkálni, így tapasztalható pluszt legfeljebb a kevesebb hibajavítás szüksége jelenthet majd. A szolgáltatást kezelő Wi-Fi Alliance bejelentette, hogy ezeket az eszközöket Wi-Fi 6E névvel illetik majd. AZ ilyen eszközök megjelenése az év második felében várható.

A Wi-Fi 6E logóval ellátott eszközök lefelé kompatibilisek lesznek ugyan, de ez visszafelé a Wi-Fi 6 esetében sem igaz már: a rádiós moduljaik ugyanis nem tudják az új frekvenciasávot.

A sáv európai elterjedésére még várni kell. Hiába engedélyezte az amerikai hírközlési hatóság a 6 GHz-es spektrum ilyen felhasználását, kontinensünkön azt a különböző nemzetek más és más célokra használhatják, így itt is egységes állásfoglalásra lesz szükség.

 


*