Két év után két ham expo – mire számíthatunk idén?

2022. április 17. vasárnap

Az idei év izgalmas bejelentései, hogy több év kihagyás után a daytoni és a tokyói rádióamatőr expo is meg lesz tartva. A világ amatőrei most arra figyelnek, hogy mi bolydítja meg a készülékek piacát.

Azt nem mondhatnám, hogy mindenki alig várja, hogy bemutassa új zászlóshajóit és nagyszabású fejlesztéseit – azért ha követted írásaimat tetten érhető, hogy az elmúlt időszakban is csepegtettek a gyártók -, de biztos, hogy tartogat valamit az Icom, Kenwood és még a Yaesu is. Nagy dobásra senki sem készül, de a termékvonalak felzárkóztatására és foltozására van némi esély.

Az elmúlt időben a kínai mintára torz, gagyi hatású mobilrádiókat készítő Yaesunak teljesen hiányzik a VHF/UHF asztali portfóliója. Kiszámíthatatlan mit tesz le az asztalra; egy újabb tagot a VX- vagy az egyszámjegyes FT sorozatba, esetleg az SDR vonal továbbvezetése más termékkategóriákba éppúgy lehetséges, mint egy új asztali felsőbb sávos rádió bemutatása.

Az FTdx szériát nagynehezen frissítő cég képes leginkább meglepetéseket vagy inkább csalódást okozni, gondoljunk csak azokra az irreális és erőtlen lépésekre, amikkel rendre válaszol a vetélytársak készülékeire.

A legutóbb kézirádióit frissítő Kenwood is híján van a két (három) sávos asztali rádióknak, bár itt a kétségtelenül korát megelőző, ám kiöregedő TM-D710G vonala az irányadó, várhatóan egy-két éven belül meg is érkezik a frissítése. Fontos kiemelni, hogy a Kenwood rendkívül lassan építi termékvonalait, ám azokat nagyon gondosan, időtállóan, érezhetően hosszútávra tervezi meg.

A cég mindent lefedő, gondosan megtervezett portfóliójából nem hiányzik szinte semmi, nagyobb asztali rövidhullámú készülékkel egészen biztos, hogy nem fog jelentkezni, a TS-890S ugyanis nemrég debütált a TS990 racionalizált változataként. A cég kínálatából egyébként azok a kis formátumú RH rádió termékvonal hiányzik, ami az Icomnál a 718-al, a Yaesunál pedig a 818-al vagy a 891-el érhető tetten. Ez azért is fura, mert korábban épp a Kenwood volt, aki a mobil- és bázispiacot tolta a TS50 vagy épp a TS1x0 készülékeivel.

Az Icom messze vezeti a keresleti igények kielégítésének versenyét: az IC-705 az utazóknak készült el nemrég, a termékvonal pedig teljes és tökéletes, gondoljunk csak a rövidhullámon végigvezetett IC-718-tól egészen az IC-7851-ig terjedő skálára. Itt inkább ráncfelvarrásokra lenne szükség, talán a legalsó kategóriában erősíteni kicsit, esetleg hozni valami újat, de az sem kizárt, hogy egy-két éven belül a mobilpiacot rázza fel egy IC-7000 folytatással.

Nem szabad elfeledni, hogy az IC-9300 jelenleg az egyedüli komoly URH készülék a piacon, kérdés, hogy a vetélytársak felveszik-e a kesztyűt és olcsósítanak-e az összsávos készülékeiken egy új konstrukcióval. Ami az Icomnál hiány, az a kézirádiók kínálata, az ID-k mellett valahogy kevésnek tűnik a két egysávos (2m) IC-V handheld. Nem lennék meglepve, ha portfólióját tökéletesítő vállalat nem csak frissítene, hanem egy új kétsávos analóg kézivel jelentkezne Daytonban vagy legkésőbb Tokyóban. A hamventoni debütálás azért lenne izgalmas, mert a hazai seregszemlére akkor szinte biztos, hogy valami izgalmasabbat tartogatnának.

Összességében a PC-vezérelt SDR-ek piacán is esedékes lenne bár a SUN és a Flex miatt valószínűtlen az újítás, ha nem is az olcsóság irányába, de a három nagy gyártó valamelyikétől igazán időszerű lenne egy később akár skálázható USB/LAN állomás. Legutóbb talán épp a Kenwoodtól és az Icomtól tudok felidézni hasonlót a TS2000 és a PCR széria képében.

A gyártók a vírushelyzet alatt ugyan egyértelműen meglovagolták, hogy a rádiózás alapvetően otthon tálalható hobbi és a felhasználók be vannak zárva, de arra bizton lehet számítani, hogy valamelyik nagymenő kihasználja a kétéves szünetet és komoly meglepetést hoz az egyébként nagyon is várakozó tömegnek. Ez nem feltétlenül új készüléket, hanem új termékvonalat is jelenthet, akár a tartozékok piacán is.

Személyes véleményem szerint a májusi Hamvention kismértékben a megfontolt lépésre készülő Kenwood, az augusztusban esedékes Tokyo pedig elsősorban az elmúlt években sokat szerencsétlenkedő Yaesu majd a már kiélvezkedett Icom pályája lesz.