Két éve elsüllyesztett adatközpontot emeltek ki, megdöbbentő dolgot tapasztaltak

2020. szeptember 17. csütörtök

A Microsoft két éve süllyesztette el az Északi-Tenger egyik 117 méteres mély öblében azt az adatközpontját, melynek rendhagyó hűtését Project Natick néven tesztelte.

Az elgondolás szerint a szervertermek legnagyobb problémáját, a hűtést oldották meg a jéghideg tengerben, az első eredmények szerint sikeresen. Mint jelezték, a konténer méretű adatközpont kibírta az olykor 15 méteres hullámokat és az árapály 15 kilométeres óránkénti sebességét is, anélkül, hogy szivárgást tapasztaltak volna.

A 864 szerver egy busz méretű tartályban kapott helyet, melyet a skóciai Orkney-szigetek partjainál engedtek le a mélybe, energiaellátásukról pedig szélerőművek gondoskodtak.

A projekt alapját az az elgondolás adta, hogy a világ népességének több mint fele a tengerpartoktól 200 kilométeren belül él, így a közelükbe telepített szerverek nagyon rövid időn belül elérhetőek lennének. Ez kiemelt jelentőségű a mesterséges intelligencia alkalmazása mellett a különböző játékkiszolgálók és streamek számára is. A Microsoft elképzelései szerint a jövőben több tucat, hasonlóan megújuló energiával működő központot telepítenének világszerte.

Miután kiemelték a konténert és lemosták róla a két év alatt rárakódott vékony algaréteget, levegőmintát vettek a belsejéből. A tartályt záraz nitrogénnel töltötték korábban meg, most a kérdés az, hogy a kábelek és egyéb vezetők által kibocsájtott gázok miként változtatják meg a számítógépek működési környezetét, az milyen hatással van a szerverekre. A mintákat egy meghibásodott számítógéppel, néhány kábeldarabbal és kapcsolóval együtt Redmondba küldték laboratóriumi vizsgálatra.

Arra keresik a választ, hogy miért történt nyolcszor kevesebb meghibásodás a vártnál. A csapat egyelőre azt az álláspontot képviseli, hogy a nitrogén kevésbé oxidáló légköre valamint a fizikai behatások – pakolászás, lökdösés – hiánya a felelős.