Koronavírus-járvány: nem frissül, csak tisztul a paletta

2020. október 23. péntek

Sok meglepetést egyébként sem tartogatott volna idén a negyvennegyedik Tokyo Ham Fair, de a szervező JARL közölte: a koronavírus-járvány miatt elmarad az október utolsó hétvégéjére tervezett seregszemle.

Nem övezte túl sok várakozás az év legnagyobb bemutatóját, mivel nem ígért semmi újat a rövidhullámú piac, de néhány kézi és talán mobilrádió egészen biztos, hogy bemutatkozott volna elsősorban a digitális világba.

A piaci rezdülések periódusában mindhárom nagy gyártó csak ismételt volna, de még az olyan kevésbé reprezentált nagymenő, mint a Flex vagy az Elecraft is csak az év közben vagy a korábban bemutatott készülékét hozta volna.

Korai találgatásokba bocsátkozni, hogy a tavaszi Hamvention mit tartogat – egyáltalán meg lesz-e tartva -, de tekintsük át, mit láttunk volna Japánban.

Az Icom az épp egy éve debütált IC-705 hátizsákba való rigjét, a palettájában szokás szerint lomha Kenwood a TS-990 kistestvérét, a 890-t, míg az Elecraft is a nemrég bemutatott KX-4 asztali rádióját tette volna búra alá.

Az évek óta megújulni képtelen Yaesu a nevében indokolatlan FT-DX101 csúcskészüléknek szánt, szintén két éve bemutatott SDR-jét tolja még mindig, persze a megunhatatlan és típushibás elődjének maradék paneljét hasznosító FT-818 mellett. A legtöbb, amit mutatni tudott volna az a kínai stílusra hajazó FTM-300DR vagy 400 digimobil.

Személy szerint időszerűnek tartom a Yaesutól az asztali vevők palettájának frissítését, mert hát lássuk be, a legutóbbi típus, a VR-5000 nem ment túl nagyot a széteső kijelzőjével. Talán ugyanez a helyzet a Kenwooddal, aki évtizedek óta nem mutatott semmit az SWL-eknek – nyilván azért, mert nem lenne sokkal olcsóbb egy adóvevőnél.

Időszerű lenne egy frissítés viszont a kisebb kitek piacán is, így az MFJ vagy a Ten Tec is felvarrhatná ráncait az egysávosok vagy vevők szériáiban.

Az elmaradt felvonulások és a koronavírus okozta hatás sajnos nem azt vetíti előre, hogy a gyártók egyszerre kápráztatnák el a közönséget valami újítással, inkább a portfólió tisztítása, az átlátható és kategóriákban leegyszerűsített kínálat felé mutatnak a törekvések.

Várható viszont több kisebb manufaktúra főként a kitek világában való megjelenése, ám ezek föld alatti kibontakozása kicsit nehézkesebben megy, mint a rivaldafényben lévő nagymenők világraszóló eseményei.