Láttad már az APRS hőtérképét?

2019. július 25. csütörtök
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Ha APRS, akkor fi – legalábbis ez az általános vélekedés. Mindegy, hogy hagyományos keretekkel kapaszkodsz vagy DMR-rel tolod az adatot a hálózatra, a vége ugyanaz: jön a skubizás, hogy megjelent-e a kis ikon a térképen.

aprs-heath-map-ha8lht

Frissítés, majd keresés, zoomolás és huzogatás – mindez pedig a jól ismert aprs.fi oldalon keresztül, ám ennél van sokkal jobb is. Az aprsdirect.com több térképfelület mellett választható időjárás maszkot, hőtérkép-szerű lefedettségszámítást – akár utca szinten is – ígér, ráadásul a régi oldalnál egy lényeges szemponttal jobban. Az aprsdiect sokkal gyorsabb mint a svédek felülete, így nagyobb távolságnál is nyugodtabban rángathatjuk az egeret, nem lassul be.

Ráadásul az egérmutató alatt a koordinátákon túl az aktuális QRA négyzetet is jelzi. Az állomásra – hotspotra vagy átjátszóra – kattintva jobb alul pedig megtalálod a coverage funkciót, mely a lefedettséget ábrázolja igen látványosan a pos adatokból számított statisztika alapján. A térkép a képre kattintva is elérhető.