Még így is bevállalnád a felfújható tornyot?

2017. február 24. péntek
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Garantáltan semmi gondja nem lesz a gyors kitelepüléssel és a joggal annak, aki az amerikai LTA Projects felfújható antennatornyaira ruház be. A 6, 8 és 10 méteres változatnak egyetlen gondja van, mégpedig az, hogy szivargyújtós pumpával aligha állítjuk fel.

A cég alapvetően felfújható, magas dolgokat gyárt, mint a világító torony. No nem az, amelyik tetején forog a szörcslájt, hanem az a henger, amit például leszállópályák kijelölésekor, baleset helyszínén vagy rendezvényen állítanak fel és villog, bevilágít, antennát vagy kamerát tart. Ezt variálják talppal, utánfutóval és különböző világítótestekkel.

A repertoárban egy ideje már a HAM verzió is megtalálható, ami kimondottan rádióamatőröknek lett kitalálva. Ígéretük szerint az 1 kilowattos pumpa – amiből 110 voltosat adnak – 40 másodperc alatt fújja fel az 50 kilométeres óránkénti széllel dacoló, mintegy két méter talpponti átmérővel bíró kúpot. Az alapesetben három színben választható torony összvissz 24 kilogrammot nyom.

A legmagasabb oszlopuk – ami nem különleges funkcióval van felvértezve – a 18 méteres AIR60, de mint a HAM-nak, az ára ennek sem derül ki. A fele ekkora világító tetejű társa viszont potom 2500 dollár, azaz 730 ezer forint. Azt azért elárulják, hogy további 60 dollárért hívójelet is rászitáznak.

Annyit mondjuk elvárhatnánk, hogy ha nincs is antennatartó a csúcsára rögzítve, a tetejébe legalább egy műanyag dughassunk néhányszor tíz centi mélységben, de nem, ilyesmire nincs lehetőség, csak madzagot köthetünk rá. Szintén bukó, hogy gyakorlatilag folyamatosan kell a levegőt tölteni bele.