Műhely – melyik a legolcsóbb (hazai) webshop?

2021. július 18. vasárnap
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Eljött az idő, hogy felülvizsgáljuk, melyik online áruházból érdemes alkatrészeket rendelni. Szpojler: az árak néhol óriási különbséget mutatnak, és van, ahol a webshop minősége dönt csak.

Senki sem szereti a megszokott rendelési helyeit a jól ismert keresési, rendezési és kosarazási procedúrákat feladni, senki sem szeret új és új csomagolásban kapni alkatrészeket. Időről időre azonban jön a kétely, hogy vajon máshol jobban járnánk-e, nem olcsóbb az aktív vagy passzív alkatrész valahol máshol, főleg nagyobb mennyiségben.

A tengerentúli postázás áfa- és vámkötelezettsége külön szívás, a DigiKey például bukta is az európai kistételű rendeléseket – eljött hát az idő, hogy megszondázzuk a legnépszerűbb alkatrészáruházak kínálatát.

Tesztemben a Farnell, Lomex, HQ Elektronika, RET és az Sos Elektronika kínálatában állítok össze egy azonos kosarat, hogy kiderüljön, melyik termékkategóriában – és összességében – ki adja a legkedvezőbb árajánlatot. Mivel egyik cég sem hirdetőm, támogatóm, pont leszarom, ha valamelyiket el kell küldeni a francba versenyképtelen áraival, vagy ha más okból nincs helye az amatőr kosarak versenypiacán.

A termékek között teljesen általános aktív és passzív elemek szerepelnek, reményeim szerint reprezentatív mintával képviseltetve magukat nagyjából olyan arányban, ahogy azt egy amatőr egyes projektjeihez rendeli. Igyekeztem mindenből azonos gyártót és paramétert választani, ahol ez nem volt lehetséges, hasonlóképp a legolcsóbbat választottam. Passzív alkatrészekben az SOS-t talán hanyagolni kellene, bár a műszerdobozok ott a legjobbak. Az egyértelműen látszik, hogy olyan megfontolásból nem kell manőverezni a különböző shopok között, hogy melyik termékkategóriát honnan rendeljük.

A válogatott alkatrészek furatszereltek, kivéve a 10k ellenállás és a 100 darabos 100n 1206 méretű kondik. A Farnell keresése kicsit nehézkesebb, amire az óriási raktárkészlet miatt szükség is van. Ez azonban nem ellensúlyozza az irgalmatlan árakat és a szállítási költséget. Láthatóan nagy tételekre rendezkedtek be, hétvégi, egyéni hobbicélra nem alkalmas.

A Lomex az egyetlen, ami nem a sorrendben rakja be a kosárba a termékeket, ráadásul a gyorskereső néha meghülyíti a keresések listázását. Ha másik ablakon szerkesztem a kosarat, mint amiben a keresések vannak, az egész a feje tetejére áll, amíg nem zárom be a másik lapot és kezdem újra a böngészést nem csinál semmit a kosárral. A rendelés követhetetlen, utólag kezelhetetlen, visszajelzés nulla, email címet nem lehet módosítani. Primitív, fejlesztésre szoruló webshop. Kellemes zacskókat küld, de semmi több.

Szintén az egyszerűséget sugallja a HQ Elektronika oldala, ám a rendelhető kis mennyiségek, a nagy árukészlet és a végtére is eredményes és felhasználóbarát böngészés mellett a legolcsóbb shopról beszélhetünk.

Szót kell ejteni az esetenként nagy árkülönbségekről, illetve a rendelt mennyiségekről. Mindenre a csomagolási egység megbontása a magyarázat, néha drágább valamiből 20 darabot rendelni, mint százat: ha a webshop egyáltalán hagyja, mindig nézzük meg, hogy járunk jobban! Megjegyzem, a Farnell nem a mennyiségi hibába esett, normál áron a legtöbb alkatrésze csak több (2-5) ezres darabszámon lett volna.