Nagyon nem akar összejönni a Sierra Leone-i QRV

2023. november 26. vasárnap

Hétvégén indult volna a Sierra Leone-i expedíció, de nem érkezett meg a rádiókat tartalmazó konténer. Az aktivitást tovább nehezíti, hogy kijárási tilalmat vezettek be az országban.

Egy főváros melletti helyőrségi laktanyába akartak lázadó katonák behatolni, a fegyveres összecsapás miatt kijárási tilalmat rendeltek el Sierra Leone-ben, és lezárták az ország határait. A kormány szerint helyreállították a békét, de a korlátozások mellett persze nem települhet el a 9L5M expedíció felszerelése sem. A valóság mást mutat, Freetownban egész nap lövések dördülnek, az ország feszült.

A csapat egyébként egy IC705 készülékkel – 5 wattal – és egy huzalantennával aktív 10 méteren, de a jövőbeni lehetőségekről semmit sem tudni.

Az eredetileg november 24. és december 5. között tervezett dx-pedíció néhány napja azért jelentett be késést, mert mindkét, rádiókat és felszereléseket tartalmazó konténerét később kapja csak meg. A startot 27-re tervezték, de most könnyen lehet, hogy ez a terv is füstbe ment.

Az ezredforduló polgárháborújából lábadozó Sierra Leone-ban – mely már akkor is egy kormánypuccs lett volna – egyébként pattanásig feszült a helyzet, mióta Julius Maada Bio elnököt júniusban újraválasztották. Az eredményt az EU és az USA által is támogatott legerősebb ellenzéki jelölt nem fogadja el.