Napkitörés vihara éri el a Földet

2021. október 11. hétfő
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Hétfő délutántól kedd éjjelig éri a Földet azoknak az elektromos töltésű részecskéknek a geomágneses vihara, ami a Napból indult egy kitörés alkalmával.

A naptevékenységet az amerikai légkörkutató intézet, a NOAA monitorozza. Figyelmeztetése szerint a vihar egyes műholdak működésében is zavart okozhat, melyek pályakorrekciós műveleteit kézi vezérlésre kell átállítani, valamint feszültségingadozást eredményezhet a földi elektromos hálózatokban.

Az erősebb viharok komoly károkat okozhatnak az elektromos rendszerekben is: a legkomolyabb napkitörés 1859-ben volt; a Carrington-eseménynek elnevezett jelenség során a Földet elérő részecskék a teljes elektromos és távíróhálózatot tönkretették. Ma egy hasonló mértékű vihar a középkorba taszítaná az emberiséget.

A napkorong mostani kilökődése szerencsére nem lesz ilyen drasztikus, G2-es értékű, ami közepesnek mondható.

A Nap tizenegy éves ciklusokban éri el aktivitásának maximumát, jelenleg éppen egy mélypont után kezd fokozódni a tevékenysége. Egyik legismertebb hatása az északi fény, melyet most egész alacsony szélességi körökön – akár New York és Skócia magasságában – is látni lehet majd.