Negyed évszázados az internet

2016. augusztus 24. szerda

Épp huszonöt éve, 1991. augusztus 23-án lett elérhető a világ első weboldala. Sir Timothy Bernes-Lee lapja csak szavakat tartalmazott, amik tele voltak más oldalakra mutató hivatkozással. Két évre rá robban az internet.

A fizikus a CERN-ben fejlesztette ki a szerver- és böngészőprogramot – amivel az 1989-es World Wide Web terveit kezdte megvalósítani – és már 1990. december 20-án bemutatta munkatársainak. Alapvetően az URL-t (univerzális erőforrás biztosítót), a HTTP protokollt és a HTML leíró nyelvet ismertette, mint a WEB-et működtető technológiát.

A világ méretű hálóval az volt a célja, hogy minél több tudományos információ legyen elérhető bárki számára. Azt akarta, hogy az emberek információt osszanak meg egymással. Ez 1993-tól vett igazi lendületet, amikor a webet egy nyilvános licensszel bárki számára elérhetővé tették és robbanásszerűen elkezdtek szaporodni a weboldalak: 1994 végére már tízezer oldal volt elérhető és 10 millióan böngészték őket. Ez a szám a múlt év végére 4,7 milliárdra emelkedett, de az internet föld alatti világa becslések szerint akár ötször akkora lehet. Ön csak a sima böngészőjébe ír címeket?

Sir Timothy Bernes-Lee-t 2004-ben ütötték lovaggá. Ma a WWW konzorciumot vezeti, és – ellentétben például Bill Gates munkásságával – soha nem hajtott hasznot találmányából. Napjainkban leginkább akkor hallani róla, amikor a nyílt és cenzúra nélküli internet védelmére kél és szembe megy a kommunikációs vállalatok netsemlegességet sértő intézkedéseivel. Egyszer egy riporter azt kérdezte tőle, hogy az internettel az emberek jobbak, okosabbak lettek-e. Azt felelte: nem hiszem, de jobban össze vagyunk kötve, és ezért ha akarjuk, még emberségesebbé tehetjük a világot.