Rádióamatőr napra és kitelepülésre hív a diósdi Postamúzeum

2023. július 11. kedd

Hogy kapcsolódik a rádióamatőrködés a postához, a műsorsugárzáshoz, milyen egy kitelepülés, mi az a rádiós tájfutás, milyen kitek közt válogathatnak a kezdő rádiósok vagy az elektronikával ismerkedők?

Többek közt ezekre is választ kaphatnak az érdeklődők szombaton a Diósdi Rádió- és Televíziómúzeumban, ahol nem csak a rádiózással ismerkedőket várják, hiszen a kiállított tárgyak is megtekinthetőek.

A Postamúzeum első alkalommal megrendezett szakmai napján a szokásos múzeumi tárlatvezetés mellett gyakorlati rádióforgalmazási- és technikai bemutatókat is tartanak. A tematikus naphoz kötődik egyébként Tesla születésnapja, akinek hosszas huzavona után 1943-ban ítélte oda a legfelsőbb bíróság a rádió szabadalmi jogát.

A rendezvényen képviselteti magát a Conrad Electronic, ami 100 éves évfordulóját ünnepli a hétvégén. Talán kevesen tudják, hogy az alapító, Max Conrad eleinte rádióvevő alkatrészeket kínált, és egy 1937-es kiállításon mutatta be az első televízió építőkészletét. Ebből az alkalomból a hálózat budapesti üzletétől érkezik a kiállításra néhány nosztalgia építő- és elektronikai kísérletező készlet, amelyekkel már kicsi gyermekek is megismerkedhetnek az elektronika és az építés néhány csínjával-bínjával.

A találkozóra egyébként az oldalon bemutatott kitek is kiköltöznek, ahol meg lehet őket fogdosni, ki lehet próbálni.

A Postamúzeumban lehetőség szerint a rádiós tájékozódási futás is bemutatkozik – bár egy verseny sokakat leköt -, valamint e napra hirdette meg a Magyar Rádióamatőr Szövetség a Field Day aktivitását, amihez egy megtekinthető kitelepüléssel is csatlakoznak a szervezők.

Diósdi Rádió- és Televíziómúzeum Baráti Köre által szervezett rádiós napon július 15-én 9:30 és 18 óra között várják az érdeklődőket. Helyszíne Diósdon a Géza fejedelem utca végén lévő elvéthetetlen múzeum, mely látogatásához e napon is egy egyszerű, néhány szavas, előzetes jelzést kérnek. Ezt az info@postamuzeum.hu e-mail címre küldött üzenettel (például Én is érkezem a rádiós napra!) lehet megtenni.