Te hallottad már a rádióadások roswelli rejtélyét?

2022. február 12. szombat
Mozaik | Szerk: HA8LHT

A rádiózás X-aktája, az antennák bermuda-háromszöge, az éter jetije. Ez az az adás, mely évtizedek óta borzolja minden rádiós kedélyét és melegágya szinte minden tematikus baráti társaság összeesküvéselméletének. Ez nem más, mint a The Buzzer, más nevén az UVB-76.

A következő néhány sorban összefoglalom, mit kell, mit lehet és mit érdemes tudni arról az adóról, melynek mibenléte a legnagyobb talány a rádiózás történelmében. Najó, lehet, hogy nem a legnagyobb, de az egy következő cikk lesz. A kis esszére most azért kerül sor, mert valami nagyon, de nagyon furcsa történt nemrég, aminek megértéséhez kell néhány alapvető információ.

 

Mire figyelünk?

A rövidhullámú tartományban, egész pontosan 4625 kHz-en üzemel egy furcsa jeladónak tűnő adó AM üzemmódban. Olyan, mintha valaki másodpercenként megnyomná a hajókürtöt. Innen kapta egyik nevét; The Buzzer, amit talán Zümmögőnek lehetne hívni, bár az angol jelző kifejezőbb. A 0,8 másodperces hangok percenként 21-34 alkalommal szólalnak meg 1-1,3 másodperces szünettel. Egész órák előtt folyamatos hang hallható, majd visszatér a megszokott ütem. 0700 és 0750 között hallhatóan alacsonyabb teljesítménnyel sugároz.

 

Miért ez a neve?

Mint említettem, több névvel is illetik az adót. A hangutánzó szó mellett az UVB-76 (УВБ–76) is ráragadt, mégpedig a sajátos jeleket először – 1997-ben – megszakító hangok miatt. Mert bizony van néhány dokumentált nagyon különös eset, amikor az adást emberi beszéd váltotta fel. És itt kezdődik az igazi izgalom!

 

Honnan szól?

Valószínűleg Moszkvától 40 kilométerre északnyugatra, Lozhki falu közelében van az adó. A korábbi helyszínekről sokmindent lehet hallani, az igazság az, hogy az 1997-es első, híres adásig túl sok figyelmet nem kapott. 2010 szeptemberében az állomás adóját Pszkov közelébe helyezték át Povarovo-ból (Moszkvától 10-20 kilométerre), aminek oka a hadsereg átszervezése lehetett. Ezt támasztja alá az is, hogy az elhagyatott laktanyaépületet átkutató kalandorok 2011-ben találtak egy teljes rádiónaplót, ami megerősíti a 4625 kHz-es katonai üzemet. Az új helyen egyébként az állomás neve is megváltozott, МДЖБ-ként (MJB) hivatkoznak rá. A költözés évében nem mellékesen az aktivitás is durván megnőtt.

 

 

Nem igazán megalapozott feljegyzések szerint Moszkvától 70 kilométerre délnyugatra, Naro Fominsk falu mellett is van vagy volt állomás, de korábban Szentpétervár közelében Kerro Massiv falunál is üzemelhet(ett) egy. Más, háromszögeléssel mért helyszínek az észt határ közelébe teszik az adót, de vannak valószínű források, amik a Szentpétervár melletti Kirsinot jelölik meg. Megint mások a Kolpinoban lévő állami adótoronyra mutatnak rá. Valószínű egyébként, hogy több adó is üzemel.

 

Milyen rádió?

Furcsa, de van két talán tartalék adója is. A vélhetően 10-25 kilowattos rádió mellett több 2,5-10 kW teljesítményű állomás is üzembe tud állni.

 

Mióta működik?

A kezdeteket a hetvenes évek végére, de inkább 1982-re teszik, ám ekkor még csak ismétlődő, kétmásodperces vivőről találni említést. 1990-ben kezdett zümmögni, 2003 január 16-án pedig egy magasabb hangra váltott, a mostaninál hosszabb, nagyjából 20 hang/perc sebességgel, de később visszaállt a megszokott üzem.

 

Mit lehet még hallani?

Néha emberi beszéd szakítja meg a hangot, többnyire egységes szerkezetben, öt szám, név, nyolc szám formában. Néha az is előfordul, hogy a zümmögés mögött távoli beszélgetés hallatszik, mintha valaki bekapcsolva hagyta volna a mikrofont.

A legelső dokumentált eset – amiről az állomás a nevét is kapta 1997. december 24-én volt. 2158-kor hirtelen sípoló hangok sorozata szakította meg a zümmögést, majd egy férfi ismételte meg többször, hogy Ja – UVB-76. 18008. BROMAL: Borisz, Roman, Olga, Mihail, Anna, Larisza. 742, 799, 14. Ezt erősítette meg 2002 szeptember 2-án az UVB-76, UVB-76. 62691 Izafet 3693 8270 szöveg is.

Ahelyett, hogy a Szovjetúnió összeomlásával leállt volna az adás, még aktívabbá vált. Hasonló jellegű üzenetek – élőszóban, kötött formában – több alkalommal is elhangzottak, 2016. október 17-én például 18 különböző közleményt sugárzott az adó.

Volt azonban néhány különös eset is, ami nem illik a fenti sorba, és kitűnik a mintából a legutóbbi eset is, amit 2022. január 27-én jegyeztek fel.

2001. november 3-án valószínűleg egy szervízeseménybe hallgathatott bele a közönség: 143. vagyok. Nem kapom az oszcillátort ??? ??? Ezt küldi a vezérlőszoba (vagy ezek a parancsok a vezérlőből – nehéz hűen lefordítani). Néhány további üzenet, tényleg a teljesség igénye nélkül:

2003. 01. 17. 09:00 93 310 BILADIT 80 81 84 49
2003. 01. 17. 14:02 98 042 VYLENIE 36 20 09 83
2003. 01. 21. 09:52 80 516 GANOMATIT 21 23 86 25

2010-ben néhány telefonbeszélgetéshez hasonlító dialógus hangzott el, amiben a Krímen található Sudak volt az egyik állomás. Nadezhda egyfajta központ.

Sudak: ???
Hívó: beszélni akarok a dandár ügyeletes tisztjével
Sudak: ???
Sudak ügyeletes tiszt: ??? Sudak ügyeletese
Hívó: ??? Nadezsda ügyeletes tiszt, Nikolajev. ??? elvesztettük a jelet Sudakkal, Nadezhda-Sudakkal. Vulkan is elvesztette. Jelenleg Vulkan próbálja kitalálni a problémát.
Sudak ügyeletese: ???
Hívó: Igen, Vulkan-Sudak. Valahol a Vulkan és Sudak között van probléma.
Sudak ügyeletese: Rendben, ???
Hívó: Nem értettem.
Sudak ügyeletese: ???
Hívó: Igen, fel kell hívnom az összes ???, csak egy ügyeletes szerelő van szolgálatban. Fel kell hívnom őt?
Sudak ügyeletese: ???
Hívó: Rendben, értem.

A második hívásban is ügyeletes tisztet kér, de azt a választ kapja, hogy az jelenleg elfoglalt.

A harmadik hívás:

Nő: Sudak 23. Hallgatlak, Sudak.
Hívó: Senki nem vette fel. Sem a kommunikációs tiszt, sem az ügyeletes
Nő: Kértél kommunikációs tisztet?
Hívó: Ügyeletes tisztet kértem, de azt mondták, hogy kommunikációs tiszttel van és elfoglalt.
Nő: Rendben, várj egy percet. (most valaki más veszi fel a telefont a Sudak 23. szám alatt)
Sudak 23: ???
Hívó: ??? Nadezhda, ???. Nem értem, ??? valós idejű vezérlőhívás?
Sudak 23: Megint nem értettem.
Hívó: Most fogod csinálni a vezérlőhívást?
Sudak 23: Igen, igen, igen ???
Hívó: Rendben, megértettem.

Ezen felül volt teljesen értelmetlennek tűnő adás is, például 2010 szeptemberében Csajkovszkij Hattyúk tavából egy kis rész, és valami női sikoly. Ugyanebben az év novemberében egy női hang valami olyasmit mond, hogy az ügyeletes tiszt, Uspenskaja zászlós. Teszthívást kapott Nadeszhdától ??? ??? megértette, de volt 1-tól 9-ig számoló női hang és morzézott kérdőjel is.

2020-ban rengeteg szöveg volt hallható és néhány kisebb üzemszünetet is feljegyeztek.

Zavarokból is bőven akad: májusban valószínűleg francia halászok beszéltek a frekvencián, néhány órára rá viszont orosz zenét játszott az UVB-76 adója. Júniusban ismeretlen morzekód hangzott el. Augusztusban is megzavarta egy harmadik fél az adást, aki a végén a sokat mondó 73 de N képet rajzolta a vízesésre.

Legutóbb 2022. január 27-én 1336-kor szólalt meg emberi hang, amikor valaki számolt. Ez vélhetően trollkodás volt, ebben az időben ugyanis több spektrumképet is rajzoltak alá, valószínűleg csupán azért, mert év elején több nemzetközi lap is felkapta a témát – igaz, többnyire pontatlanságokat és butaságokat írtak a rejtélyes adóról.

 

Mit mondanak a helyiek?

A katonai támaszpontokról sok információ nem szivárog ki, de egy povarovoi lakos beszámolt a bunkert kutatóknak egy ködös éjszakáról, amikor valamiért másfél óra alatt evakuálták a katonai bázis teljes személyzetét.

 

Miért rejtély?

Még senkinek sem sikerült rájönni, mit jelentenek az üzenetek, mi a célja az állomásnak. Egy orosz tudományos lap egyszer egy obszervatóriumról cikkezett, ami 4625 kHz-en az ionoszféra változásait vizsgálja. Ez nem magyarázza a szöveget.

Számos összeesküvéselmélet született az elmúlt harminc évben, így egyesek szerint ez a jel – ami egy nukleáris csapás esetén nyilván elhallgat – tartja alvásban az orosz atomfegyvereket, bár nem egy alkalommal megszakadt és nem következett be semmilyen rakétaindítás.

A legvalószínűbb, hogy a folyamatosan sugárzott jel a csatorna foglalására szolgál, az orosz nyelvű adások pedig valamiféle kódolt üzenetek, kevésbé titkos vezénylések. Ezt támasztja alá egy orosz katonai sorozóirodában készített fénykép egyik részlete is, amin egy tábla látható:

uvb76-foto

A polcon, rádió mellett álló tábla feliratűnak fordítása annyi, mint

R/VEVŐ t. “Ishim-003”

R/HÁLÓZAT 43. sz.

Működési frekvencia – 4625 kHz

Működés: FOLYAMATOSAN

uvb-76log2A kérdések gyakorlatilag minden felmerülő lehetőséget megcáfolnak: miért kell tartalékadó? Hogy lehet, hogy egy ennyire komoly és ilyen biztonsággal üzemeltetett infrastruktúrát véletlenül fónia módba lehet kapcsolni? Miért kell emberi beszédet továbbítani? Miért nincs rejtve a jel vagy az adat? Miért kell szigorúan naplózni?

Bárhogy is, a nem rejtett jel miatt szinte biztos, hogy A Nagy Titok ismerői számára ez az egész nem több, mint egy megmosolyogtató társadalmi jelenség. A rádióamatőröknek azonban ez több, maga a rádiózás roswelli esete: bármilyen egyszerű lesz is a megoldás, valószínűleg sokan nem fogják elfogadni.