Végletek feszegetése: mennyi fér egy toroidra?

2021. december 05. vasárnap
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Nem a tekercs méretezésének fő szempontja, de jó tudni. A gyűrű megválasztásakor van egy szűk tartomány, amikor tisztában kell lenni vele, hogy egy-egy toroidra legfeljebb hány menetet tudunk feltekerni a kiszemelt vagy épp rendelkezésre álló huzalból.

Az AWG-ről már korábban esett néhány szó, de arról, hogy keserű következménye is lehet a huzal helytelen megválasztásának nem. Így jártam jómagam is, aki 60 menetet akart 0,5 milliméteres CuZ-ból egy T68-as magra feltolni. 45. Ennyinél vált világossá, hogy teljesen feleslegesen fűzögettem, az egészet bonthatom vissza.

A másik nagy probléma – talán sokunké -, hogy az olykor kincsként őrzött huzalt rosszul saccoljuk meg, a leeső darabka pedig már pont nem elég a hátralevő tekercsek elkészítéséhez.

Ezek a bosszúságok szülték azt az igényt, hogy elkészüljön egy táblázat, ami a legfontosabb tudnivalókat tartalmazza a főbb, jellemzően amatőr gyakorlatban használt toroid gyűrűkről, a velük végzett fizikai munka során. Nyilván egy igen magas frekvenciára készülő tekercs vasára soha nem fogunk több tíz- vagy száz menetet feltekerni, de a táblázat teljessége érdekében végig feltüntetem a szükséges hosszokat.

Maximális menetszámok egy toroid gyűrűn - qrp.hu

A kényelmesebb szerelés, változó feszességű menetek miatt célszerű mindig kicsit többet ráhagyni a huzalra, amit azonban nem százalékban, hanem legfeljebb néhány centiben kell érteni.