Új kézirádiót mutatott be az Icom

2023. május 13. szombat

Az Icom bejelentette az új kétsávos kézirádióját. Az ID-50E az ID-52 és 51 modelleket egészíti ki, vagyis mutat alternatívát helyettük, de a mögötte rejlő elképzelést nehéz megérteni.

id50eNagyon bele kell néznie a specifikációiba annak, aki a VHF/UHF sávú D-STAR-képes rádió előző tagjai között keres különbséget. Az elsőre talán kicsit indokolatlan – a Kenwood palettájához képest mindenképp – típus piacra kerülésére valóban nehéz magyarázatot találni, az ugyanis alig tér el elődjeitől.

Mint a többiben, ebben is van GPS, légisáv AM vétele és 5W adóteljesítmény. MicroSD kártyát lehet bele dugni, és USB-C csatlakozón keresztül tölthető. IPX7 vízálló és valószínűleg tovább lesz kapható mint előde, de sokkal többet nem lehet érvelni a sorozat újabb, a húszas években gyártott ID-52-vel megegyező tagja mellett. Ennek ára egyébként 220 ezer forint.

Az már biztos, hogy Daytonban ezt fogják mutogatni, amivel – finoman szólva – nem rúgják be az ajtót. Érdekesebb kérdés, hogy a Kenwood frissíti-e a kézirádiók terén 2022-ben, mobilok piacán pedig tíz éve befagyasztott termékpalettáját, illetve a felzárkózni látszó Yaesu dob-e valamit a szkennerek elhanyagolt piacára.