Űrszonda vételében várják a rádióamatőrök segítségét

2021. december 14. kedd
Mozaik | Szerk: HA8LHT

A Holdat veszi célba az a küldetés, aminek rádióit amatőr vételre tervezték. A misszió 2022 februárjában indul, időtartama 4-5 nap lesz.

A küldetés során az eddigi legkisebb holdkomp, a japán Omotenashi fogja a sziklás égitest pormezejét róni/ fog az égitest pormezejébe huppanni, mely az X-sávos kommunikációs berendezései mellett egy UHF sávú átjátszórendszert is hordoz.

Az Omotenashi maga egy 12,6 kilogrammos 6U méretű CubeSat lesz, melyet 2022 februárjában bocsátanak fel a Nasa SLS rakétájában. A név egyébként az Outstanding Moon Exploration Technologies rövidítése, ami után a projektgazda Nano Semi-Hard Impactor nevét is hozzáillesztették.

Wataru Torii, a japán űrügynökség (JAXA – Japan Aerospace Exploration Agency) rádióamatőr klubjának (JQ1ZVI) igazgatója jelezte, hogy a rádióamatőrök szerepet játszhatnak az űrszonda adatainak gyűjtésében.

Az űrszonda két részből áll, melyek különálló kommunikációs rendszerekkel is vannak felszerelve. Az egyik az égitest körül kering, míg a másik leereszkedik rá.

A keringő modul telemetriája UHF sávon közvetít adatokat 437,31 MHz-en PSK31 használatával. A leszálló egység a telemetriaadatok mellett a háromtengelyű gyorsulásadatokat 437,41 MHz-en 1 wattal FM, PSK31, PCM/PSK/PM használatával továbbítja a Föld irányába. Az adatok begyűjtésének a célja egyébként a leszállás során keletkezett kölcsönhatások, a becsapódás vizsgálata.

Képletesen szólva EME bázisként a japán Wakayamában épített állomás szolgál, ahonnan a Föld forgásából adódóan sok esetben nem látják a Holdat, ezért számít Torii az amatőrök segítségére. Erről azonban nem árul el többet, szóval az egész úgy tűnik, nem lesz több egy érdekes vételnél, ha ez változik – mondjuk elérhető lesz egy szoftver – mindenképp beszámolok róla.