Megszületett a 60 méteres amatőrsáv

2015. november 20. péntek

Először 2002-ben engedélyezték az 5 MHz-es sáv használatát, akkor csak néhány ország – például USA, Nagy-Britannia és a skandináv országok – amatőrjei számára. Az elmúlt évben az ideiglenesen kiadott frekvenciaengedélyek száma rohamosan nőtt, míg végül november 18-án a genfi WRC-15 rendezvény nyilatkozatai alapján megállapodás született a 60 méter, mint másodlagos rádióamatőr sáv felhasználásra vonatkozóan – igaz, szigorú megkötésekkel.

November 18-án az ITU jóváhagyta a frekvencia egész világon való amatőr célú használatát. A használható teljesítmény (EIRP) régiótól függően 15 és 25 watt között lesz az 5351,5 és 5366,5 kHz közötti tartományban, amint azt a nemzetek saját törvénykezésükbe is átvezetik. Erre várhatóan 2017 január elsejétől kerül sor.

A sáv amatőr célra ajánlott használata általában 5250 és 5450 kHz között van, aminek kialakítása az adott országok jogköre. A legelterjedtebb gyakorlat szerint az engedélyezett tartományt csatornákra osztva határozzák meg. Az üzemmódot tekintve felső oldalsávos, elnyomott vivőjű (USB) modulációt engedélyeznek, tekintettel a szükségszerű együttműködés lehetőségére, hiszen a 80 és 40 méter sajátosságai között hidat képző sáv NVIS jelentőségét már évtizedekkel korábban katonai kísérletek szükségeikhez igazítva igazolták, megfelelően dokumentálták.

Hullámterjedés a légkörbenA sáv terjedési sajátosságaihoz tartozik, hogy a nappal meglévő D-réteg elnyelő hatása kevésbé érezhető, mint 80 méteren, így a függőlegesen felfele(!) sugárzott visszaverőd jel alkalmassá teszi közeli állomásokkal való kommunikációra. Ennél a funkciójánál természetesen nagy jelentőséget kell tulajdonítani az akár 8 megahertzes határfrekvenciával is bíró, sokszor éjszaka is meglévő F2 ionoszférikus rétegnek.

Az amatőr kézen forgó készülékekkel gond lehet a sáv használata során. Ennek az az oka, hogy számos gyártó nem készítette fel a rádiót még “kinyitott” állapotban sem az 5 MHz-es tartományra. A 80 és 40 méter között fekvő szegmenst hiába tudja áthangolni egy-egy rádió, a szűrői az alsóbb sávban már nem, a felsőben még nem engedik kellően jó paraméterekkel dolgozni. Jellemző, hogy az utóbbi években – elsősorban az ázsiai és észak-amerikai piacra – készített rádiók már vígan üzemelnek a sávban.

 

60 méter a nagyvilágban

60 méter a világ mintegy két tucat országában van engedélyezve, az USA-ban 2003 óta használható, ahol öt csatornát osztottak ki 5330-5406 kHz között. A briteknél ez a felosztás jóval kaotikusabb, 2013 januárjában 5258,5 és 5406,5 kHz között tíz szegmens lett engedélyezve számukra.

A WRC-15 szerint 5351,5-5366,5 kHz szegmensben az ITU-R1 és R3 15-15 wattal, míg a Region-2 25 wattal dolgozhat, természetesen csak a nemzeti szabályozás után. Ez utóbbi régió szabálya alól kivétel a Közép- és Dél-Amerika valamint Karibi térség rendjétől a maga 20 wattos csúcsával eltérő Mexikó.

 

A szélsőségek sem túl nagyok

A legnagyobb szabadsága (ellentétben a szuverenitással) Szomáliának van. Az identitásával is küzdő terület 2004-től egészen 5060 kHz-től engedi a sáv használatát; 5446,5 kilohertzig. Kuba egészen kicsiny szeletet enged amatőrjeinek, akik viszont 5418 és 5430 kHz között 50 wattal adhatnak SSB, CW és PSK31/63 módban.

A mostani módosítások Magyarország mellett Andorrát is érintik, akik rádiósai 2017-től még Banglades, Dánia, Grenada, Trinidad és Tobago, Szamoa, Grönland, Barbados, Norvégia, Izland és Görögország állomásaira is vadászhatnak majd.


 • swl21

  Csak nálunk amatőröknél van LSB 7 megától lefelé a fónia üzemben.
  Minden nagy vállalat USB -t használ mindenhol.

 • Oldalsáv

  És ott is csak a fóniát használva.

 • HA8TC

  Egy videó látható az alábbi linken egy nyári QSO-ról.

  https://www.youtube.com/watch?v=bioauW3huhU

 • HA-SWL

  Jó, de ez talán a világ legdokumentáltabb és legkipróbáltabb sávja. Egy egész hadsereg kísérletezett vele. Barázdát szánt az eke.

 • Viselkedjetek 60 meteren!

  Viselkedjetek magyarok! Nem kell vandalkodni! Vannak kialakult szokasok ugy uzemmodban mint frekvenciakban. De richtig mas frekiket hasznaltok, mas uzemmodot mashol, es meg egy csipogot is jarattok a nap 24 orajaban. Raadasul ahogy swl is irta: teljesen feleslegesen. Fogadjunk CB-s modjara meg az europai qsoknak is egyesevel orulnek, pedig a sav teljesen normalisan mukodik. Tenyleg barazdat szant az eke, VISELKEDJETEK A SAVOKBAN! Olvassatok mar forumokat, hogy velekednek a 60 meteres eszetlenkedesitekrol! Nem ismeretlen teruletre eveztetek, nem egyedul vagytok a savba!

 • Előbb Tanulj !

  Előbb tanuld meg a nyelvünket legalább, ha már butaságokat irsz !
  Ha egyszer valódi rádióamatőr leszel, akkor megtudod, hogy NEM
  a fórumok a döntőek, hanem a rendszeres rádiózás bármely sávon, bármely
  módban és a konstrukciós tevékenység. De ezekről fogalmad sincs.
  Ezek után oktasd a “barátaidat” de NE MINKET, a saját szemléletedre !
  A jelenlegi 60m -es sáv használatról sem tudsz semmit, ez pedig fórumokon
  látható.

 • Egyetértek,

  és hozzáteszem a “viselkedjetek..” mű irójának, hogy az is jól látszik,
  hogy még az életben nem járt a 60m -es sávon.
  A sáv mai MAGYAR használata – lehetősége itt is olvasható, valamint
  a MRASZ hir oldalán az NMHH válaszában. De ez rá nem vonatkozik,
  csak az, hogy hagyja békén a Német – Magyar rádióamatőr kapcsolatokat,
  mert az a Németek és a Mi ügyünk. A sértődöttsége magánügy, nem kérjük.

 • HA-SWL

  Tény, hogy tényleg úgy tesznek 60 méteren, mintha még sosem láttak volna rádiót. A csipogó tényleg badarság egy regnáló sávban.

 • A 60

  Jelenleg nincs még kész az állandó engedély, NÉZD : MRASZ NMHH VÁLASZ !!!!
  Néha van egyedi engedély, adott időre, adott csatornára külön kérésre.
  A MAGYAR rádióamatőrök száma 2900, Itt a fórumon egy sincs, csak vélemenyek.
  Azt pedig senki nem teheti meg, hogy idióta stilusban oktasson egy népet,
  lásd “viselkedjetek ..”. Ha valaki rosszindulatú, akkor minden rádióamatőr
  zavarni fogja, akár német,orosz,amerikai..stb. A normális többség rádiózik
  és semmiféle fórumon nincs ott a “véleménye”: a csendes többség.
  Nem mérvadó a számitógépes internet haszálat semmire, sehol.
  Ezt magamra is értem természetesen. Akit valóban érdekel a 60 méteres
  rádióamatőrsáv, az megvárja az engedélyezést és használni fogja egészséggel,
  úgy ahogy az egész világ fogja tenni, ahol ma még nincs engedély. MX HNY

 • HA-SWL

  Itt csak amatőrök írnak, ebbe beletörődhetsz. A mrasz kérdés alapvetően semmiről sem szólt, oda pont nem is amatőrök kellenének, mert tényleg egy vicc, amit rendre bohóckodnak. Lelkes rádiósok, de felelős pozícióba az kevés. Látszik is az utánpótláson, az érdekérvényesítésen, eleve a problémafelismerésben, igaza volt korábban Tominak. Mindegy. 60 méteren nem tudnak viselkedni a magyarok, nem bántásból mondom, csak túlbuzgott néhány lelkes rádiós. Azt a sávot valóban világszerte használják, vannak kialakult szokások, frekvenciák, üzemmódok. A sáv nem ismeretlen terület, teljesen kiszámítható, ismert.

  Az engedély nem is a teljes és homogén szolgáltatás területére lett kérve, hiányzik az alsó 100khz. Ügyesek, megszoktuk.

  Annyiban cáfolnám a korábbiakat, hogy talán ‘5clf csinált egy nagyon szemléletes diagramot, amin a jeladó vétele látható 24 órában monitorozva. Teljesen normális és az elvártak szerint mutatja a sávtól elvárt terjedést, de legalább igazolja a tézist, viszont innentől tényleg nincs értelme csipogni egy amúgy is szűk sávon. Az is zavaró, hogy a psk adást kettéhasítja egy jt65.

  Ez nem egy nvis sáv. Ez egy amatőr sáv, nappal kiemelkedő nvis tulajdonsággal. Nem kell “szétbarmolni”, nem kell “trollkodni”. Normális antennával nem csak a szomszéd hall.

 • NMHH 60

  Ezekszerint senki nem olvasta el itt az NMHH 60 méter (és 600m) közleményét,
  ami a MRASZ oldalán megtalálható, valamint a válasz bejegyzést sem.
  Igy aztán minden rádióamatőr reagálás értelmetlen itt.
  Minden valódi RH-B/C engedélyes rádióamatőrnek sikeres rádiózást kivánok
  5 MHz -en is, ahogy az engedélyezés megtörténik.
  Legközelebb lehetőleg olyan irjon a témakörről, aki már készség szinten
  rádiózik 60 méteren is, bár ők nem jelennek meg semmiféle fórumon, rádióznak.

 • Összefoglalás

  Összegezve:
  Egyszer van itt a web gazda kifogástalan irása a 60 méteres amatőrsávról.
  Másodszor, akit érdekel a sáv aktuális hazai állapota, az olvassa el
  az NMHH ide vonatkozó levelét. A többi érdektelen (kivétel az USB ügy).

 • HA-SWL

  Lazíts már azzal a mraszos kampányoddal. Az az oldal egy nagy rakás sz*r, valószínűleg azért nem olvassa senki. Egyébként én olvastam. Abban a levélben annyi van, hogy majd engedélyezni fogják mindenkinek, addig meg kérjen aki akar. Ennyi. Kérdezni tudni kell, nekik az sem ment. Innen több infót tudtam meg. Magam sem tartom őket sokra, el tudom fogadni azt a nézetet és 2015 év végére kimondhatjuk, hogy a QSL-irodán kívül semmi hasznuk és csak kárt okoznak azzal, hogy véleményalkotó helyet foglalnak diplomáciai impotensként.

 • pl HA7PL

  HA7PL -t csalás miatt zárták ki nemzetközi versenyből.
  Lehet, hogy neki szólnak az üzenetek ?
  Vajon miért osztja az igét ?
  Nem tudja, hogy ez már nem az a rendszer ?