Rezeg a léc a 2 méteres sáv alatt

2019. július 02. kedd

A kétméteres sáv újrahasznosítása is a 2023-as rádiókommunikációs konferencia (WRC-23) napirendi pontjai közt szerepel. Az előterjesztés szerint a 144-146 MHz közötti sávot a légi szolgáltatások kapnák meg azok bővülő igénye miatt.

A javaslatot a franciák jegyzik, melynek része a 23 centiméteres sáv átalakítása is, melyet a Galileo helymeghatározó rendszer egyik frekvenciája miatt került elő.

A 2 méteres sáv amatőr célú megszüntetését a Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezlete Kommunikációs Bizottságának (CEPT-ECC) júniusi, Prágában tartott előkészítő ülésén is elővették, de bővebb egyeztetésre az augusztusi konferencián bocsátják majd.

A javaslattal kapcsolatban a Nemzetközi Amatőr Rádió Unió (IARU) aggodalmát fejezte ki, jelezve, mindent megtesz a rádióamatőrök érdekében a régióban teljes 2 méteres tartományt jelentő sávrész megmentéséért, hogy az az amatőrök felhasználásában maradhasson.

Az Európát, Afrikát és közép- valamint Kelet-Ázsiát tömörítő első régió elnöke, Don Beattie (G3BJ) az ülés előtt jelezte ugyanis, hogy a Regionális Távközlési Szervezetek (RTO) és a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) egyetért abban, hogy a spektrumrésznek elsődleges amatőr szolgáltatásnak kell maradnia.

A jegyzőkönyve nem részletezi a 144–146 MHz közötti tervezett felhasználás pontos célját és minőségét, csupán annyi szerepel benne, hogy azt a légi mozgó szolgálatnak osztanák fel. A részletekért a javaslat indoklásába kell beleásni magunkat.

Az IARU úgy véli, hogy az átállás nehéz és problémás lenne az ott elterjedt amatőr és műholdas alkalmazások miatt. Javasolja, hogy az aeronautikai szolgáltatás számára dolgozzanak ki olyan alternatív javaslatot, mely nem érinti az amatőrforgalmat.

Az augusztusi konferencián a 23 centiméteres sávrészt is górcső alá veszik, de itt nincs szó teljes kiszervezésről. Erre ugyanis csak az európai helymeghatározó rendszer, a Galileo E6 jelzésű műholdjának ide eső 1278,75 MHz-es frekvenciája miatt van szükség.

Az IARU – miközben mindenkit együttműködéséről biztosított – természetesen nem szeretné, hogy az amatőr szolgáltatás bármilyen módon befolyásolja a Galileo rendszer működését, a problémát helyi szabályozással oldanák meg. Tanulmányokat tettek le az asztalra a műholdas rendszer sebezhetőségének felméréséről, melyek alapján az IARU a WRC-23 napirendi pontjának előterjesztését korainak tartja.

 

A robotrepülők térhódítása miatt vennék el

A javaslat indoklásában egyébként az szerepel, hogy a csupán érzékelőkkel felszerelt, személyzet és pilóta nélküli légi járművek száma jelentősen nőtt az elmúlt húsz évben, melyek üzemeltetéséhez jelentős adatátvitelre van szükség. A légiközlekedés területén egész pontosan a robotrepülők kommunikációjára vonatkozva a tűzvédelmi, határellenőrzési, környezetvédelmi és forgalomfelügyeleti alkalmazások mellett a katasztrófavédelmi, a térinformatikai és a legkülönfélébb képalkotási – látható és infravörös tartományban készített felvételek, radar és meteorológiai adatok átviteléhez, valamint videomegfigyeléshez szükséges kommunikációt jelölték meg, mint a bővülő erőforrás-igény alapjait.

A résztvevőktől megtudtuk, hogy az alsóbb, 2m-es tartományt telemetria, míg a magasabb, 5 és 15 GHz-es tartományú részeket nagy sebességű adatátvitelre – jellemzően képek és videók továbbítására – használnák.  Ezeknek kétségtelenül kell hely a spektrumban, a kérdés csupán csak az, hogy hol lehet nekik teret szorítani.

Mindezek után meg kell jegyezni, hogy nem csak a 144-146 MHz közötti részt emésztenék fel ezekre a célokra, hanem a 162.0375-174 MHz, 862-874 MHz és 22-22.21 GHz-es tartományokból is eltávolítanák a kivéve légi mozgó szolgálat kitételt, és a 2 méteres amatőr sáv mellett szemet vetettek a teljes 5-5.01 GHz és 15.4-15.7 GHz közötti részekre is.