A közelgő FT8 maraton dilemmája: melyik sáv, melyik rádió?

2020. november 25. szerda

Tartom magam az elhatározáshoz, hogy az új év első napjával bekapcsolok egy már-már felháborítóan primitív, de saját építésű rádiót egy FT8 maratonhoz.

Az üzemmód iránt nem csituló megvetés jegyében az év 365 napjában napi 24 órás QSO-gyár zombiként fog működni, hogy kiderüljön, hány nejlondiplomát tudok majd generálni vele.

Igen ám, de a hátralévő egy hónapban építeni kell valamit, ebből nem engedek.

Szóba jöhet a QRP Guys itt is bemutatott minimalista DSB rádiója, de a két oldalsávnál valami diszkréteb dolog kellene.

Mivel manapság éjszakánként van néhány órám, kacsingattam a megszűnt manufaktúra Genesis G40 SDR-je felé, ám a paneltervek gyakorlatilag megszerezhetetlenek az azt őrző illetve az annak jogaival bíró amatőrök hálójából.

Kézenfekvő megoldás lenne, hogy a most készülő uSDX kapja e nemes feladatot, ám a szinte csúcsra járatott mikrovezérlőt nem tenném ki egy ekkora megpróbáltatásnak. Talán megoldás, ha átírom a szoftverét, de még úgy is kétséges, hogy a felesleges funkciókat kiemelve mennyire lenne kevésbé széthajtva.

Ekkor jött az ötlet, hogy az egyszer már megépített Avala-01 adóvevőből csinálok még egyet és rendelek bele egy TCXO-t (talán akkor a félig kész leírását is befejezem). Neki is álltam kipofozni a neten valamiért hibásan terjengő panelt, így helyrehoztam az elkötéseket, és kapott egy új layert is, hogy ne kelljen a tucatnyi átkötéssel és az alkatrészek közt kígyózó vezetékkel szenvedni. Ennek Sprint-Layout6-tal készített tervét és gerber fájljait ide kattintva tudod letölteni. Ha jól emlékszem, a hidegítéseket itt még nem tettem át SMD-re. Ezt a hibrid megoldást egyébként azért szeretem a nagyobb paneleknél, mert a 100 nanós kondikat így gyorsan és biztonságosan fel lehet szórni egy vagy több teljesen önálló, tetszőlegesen megszakított munkafolyamatként.

Viszont rátaláltam egy másik IQ rádióra is, UT3MK a teljesen szokványos megoldásokat felsorakoztató Super Puper-jére. Ez sem bonyolultabb, sőt, gyakorlatilag ugyanaz, de a hozzám közelebb álló SMD szereléssel. A multiplexerekből és külön panelen helyet foglaló Si5351 DDS-ből álló kis készülék pár wattot ígér egy IRF fetből.

Ez már minden sávon üzemel, így ha erre esik a választás megoldható, hogy nappal 20, éjjel 40 méteren gyűljenek a QRA négyzetek, nyilván valami kétsávos antennát kell kreálni hozzá a padlásra.

A másik esélyes, hogy befejezem a 30/20 méteres egypaneles SDR-t, és éjjel nem 40, hanem 30 méteren megy majd az őrület – ehhez viszont megint csak TCXO-k hada, vagy egy szintén külső DDS kell. Esetleg többet nyernék vele, ha éjjel-nappal 30 méteren menne a rig?

A következő napok feladata eldönteni, hogy az öt megoldás közül melyiket válasszam. És akkor még nem esett szó az antennáról: a földre állított, egysávosított DunaX-eket cserélgessem, húzzak ki valami dipólsort, vagy az egy sávon maradva építsek egy kapacitív mágneshurkot? Bárhogy is, lassan felkerül egy csomó leírás.

Ha van ötleted, véleményed, ne tartsd magadban, szólj hozzá!