Konfiguráljuk az APRS trackert!

2021. október 18. hétfő

Egyszerű, könnyen megépíthető és átlátható működésű APRS tracker építésével indult az őszi szezon. A panel összerakása után nincs más hátra, mint elvégezni az alapvető beállításokat, felprogramozni a mikrovezérlőt és megtenni az első utat.

A készülék működéséről már esett szó, aki esetleg lemaradt róla, itt pótolhatja. A firmware a lenti adatsorból letölthető.

A programkód mindenki számára fontos két eleme a config.h valamint a DRA818V_APRS.ino állomány. Ez utóbbit megnyitva elindul az IDE, azaz a programozó és feltöltő felület, és áttekinthető módon válik szerkeszthetővé az egyébként is szöveges állományok tartalma.

A személyre szabott használathoz van néhány sor, amit módosítani kell, és akad néhány olyan beállítás is, amiről jó tudni.

A hívójel és a szimbólum megadása nem kíván sok kommentárt. Az alternatív szimbólumtáblákat és azok karaktereit most nem taglalnám, fogadjuk el, hogy az alap készletből választhatunk. Ezeket a config.h eredetileg 15. és 16. sorában írhatjuk át, ám fontos, hogy csakis a szükséges karaktereket módosítsuk, hiszen a paraméterezés valamint a megjegyzés szigorú szabályok szerint van jelen. A sorok számának nincs jelentősége.

15 | #define S_CALLSIGN      “HA8LHT
16 | #define S_CALLSIGN_ID   15

A második paraméter az az ikon, ami a térképen a hívójelünk mellett megjelenik. A megjegyzés rovatba szánt szöveg pedig – mely minden csomaggal kimegy majd – a 32. sor idézőjelei közé kerül.

32 | #define APRS_COMMENT    “www.qrp.hu

A rendes működéshez gyakorlatilag ennyi is elég. A továbbiakban olyan beállítások következnek, melyeket saját ízlésünk szerint végezhetünk el, de ha nem piszkáljuk, az is tökéletes üzemet jelent.

Először is lehetőségünk van a mért feszültséget meghatározó R1-R2 osztók eltérő értékének beállítására. Alapvetően ezek az ellenállások 10k és 3,3k, amit a konfigurációs fájl 127. és 128. sorában más értékűként is meghatározhatunk. Ekkor az értékeket ohmban kell megadni.

127 | #define VMETER_R1      10000
128 | #define VMETER_R2      3300

Második, külső hőmérő szenzor csatlakoztatása esetén meg kell neki mondani, hogy hova kerül az. Egy lábat kap a tápfesz, egy analóg portot pedig be kell neki állítani, ahol az értékeket lesi. Ezekre az első modul után, a 116. és 117. sorban van lehetőség. Én a korábban leírtak szerint ezt a panel két nagy pinjére állítottam, de kis hozzáértéssel (deklaráció) bármelyik szabad I/O részre át lehet irányítani. Ha nincs második szenzor, a sort egyszerűen ki kell remmelni két perjellel.

116 | #define EXTERNAL_LM60_VS_PIN     5
117 | #define EXTERNAL_LM60_VOUT_PIN   A1

Ugyan nem túl célszerű, de belenyúlhatunk abba a nagyon hasznos funkcióba is, hogy a tracker eltérő időközönként ad pozícióadatot attól függően, hogy mozgásban vagyunk-e vagy sem. Ez a határ 3 kilométeres óránkénti sebesség. Ennyi kell, is hiszen pontosságából adódóan nem lenne jó, ha a néhány métert ugráló helymeghatározás miatt azt hinné a vezérlő, hogy mozgunk, és emiatt adna gyakrabban. A gyaloglás pedig ennél úgyis jóval gyorsabb. Az általam beírt konfig szerint álló helyzetben 30, mozgás közben 5 percenként ad telemetriát a nyomkövető, mely paraméterek az 58. és 59. sorban találhatóak, az egyszerűség kedvéért pedig másodperceket kell megadni.

58 | #define APRS_PERIOD_HIGH     300
59 | #define APRS_PERIOD_LOW      1800

A módosítás után mentett és feltöltött firmware-nek működésbe kell lendítenie a trackert, az eredményt pedig lehet keresni a térképeken.

Nyilván rengeteg dolog lesz – nem csak itt, hanem a többi állományban is – amire ráismer a kódban turkáló, ezeket azonban – miként a keret összeállítását sem – nem veszem sorra. Ennek az egyik oka az, hogy vagy úgyis tudja a minden bizonnyal mélyebb ismeretekkel rendelkező böngésző, hogy mit lát, vagy nem érdemes piszkálni, átállítani. Említésre talán a szintén megfelelően beállított Wide-n paraméter érdemes, de arról pedig már volt szó korábban az APRS általános tudnivalóit taglaló cikkben.

A panel kialakítása néhány ponton rejt érdekességet, ilyen a sleep mód kapcsolása. Mint korábban esett róla szó, a rádió modul adásszünetekben nincs elaltatva, a PD láb folyamatosan magasra van húzva. A panelen még a kapcsolótranzisztor kialakítása kapott helyet, amit – ha nem szerkesztettünk át – egyszerűen csak ki kell hagyni, és a tekercs (0H) helyére tenni egy 10k ellenállást. A túloldalon lévő 1206 méretű PD feliratú alkatrész egy 100n kondi lett.

aprs-tracker-pd

A másik feltűnő jellegzetesség a memóriakártya helye: a lehetséges későbbi funkciók között szereplő logger nincs bekötve, csupán a pinsor helye került a panelre. Tennivaló nincs vele, én egy kanlódó elkót és egy 100n kondit biggyesztettem a sarkába az odavezetett +5V tápfeszhez.

aprs-tracker-no-logg

Ha nem írjuk át a portot, az IC foglalat alatti négyzetes padokra kerül a külső hőmérő szenzor: a tetszőleges helyről levett GND mellett a kondiknál lévő Vss illetve a belső LM60 közelében lévő Vdd pontokra kötjük azt.

aprs-tracker-ext-lm60

A GPS modulról a piros, sárga és zöld vezeték – a Vcc-RxD-TxD – követi egymást a panelre. Az alaplap belsejétől kifelé haladva tehát a mikrovezérlő szempontjából Vcc-TxD-RxD-GND a sorrend.

aprs-tracker-wires-pinout

A GPS gyakorlatilag tetszőleges Kínából nyerhető típus lehet, én egy modellekhez árult M8 Neo-t használtam, mivel az is épp 3×3 centi, mint a panelen lévő felület. Távtartását a sarkára forrasztott, panelen GND-n lévő jumperekkel oldottam meg, a bekötéseket pedig rövid vezetékekkel húztam a helyükre.

 


 firmware  PCB (Gerber)  |  schematic