Átjátszóval ünnepel a Nemzetközi Űrállomás amatőr programja

2020. szeptember 03. csütörtök
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Sajátos módon ünneplik az ARISS-projekt huszadik születésnapját. Nem egyszer lehetett elkapni korábban is a Nemzetközi Űrállomást rádión, és nem egy alkalommal sugároztak SSTV adásokat a fedélzetről – ez most azonban új.

Az ARISS (Amatőr Rádió a Nemzetközi Űrállomáson) projekt keretében szeptember másodikán hajnalban bekapcsolták azt a 145,9900/437,8000 MHz-es (uplink/downlink) keresztsávos átjátszót, melynek eléréshez 67 Hz-es CTCSS-re van szükség és ami a 2000-ben üzembe állított Ericsson rádiómodult váltja.

A JVC Kenwood D710GA és Kenwood VC-H1 típusú rádiót még márciusban indították útjára egy IORS (InterOperable Radio System) modullal, melyen öt évig dolgozott az ARISS önkéntes csapata. A mostani lehetőségek között egyébként a keskenysávú FM átjátszó mellett SSTV is rejtőzik, míg az engedéllyel rendelkező, orosz szervízmodulban telepítésre váró második programban hangismétlő és APRS is van.

A legújabb, tervezés alatt álló progrman már Raspberryvel felépített vezérlést és fejlettebb, összetettebb SSTV-s lehetőségeket ígérnek L-sávos uplink mellett.

 

  • Egyszerű antennahangolóEgyszerű antennahangoló
    Úgy tűnik, mostanában egyszerűbb és gyorsabb csinálni antennatunert, mint találni egyet használtan. …