Csalódást okozott az Icom a belengetett fejlesztéssel

2022. május 21. szombat

Új terméket, új koncepciót és valami igazán izgalmas dolgot ígért az Icom a daytoni Hamvention találkozóra. Aztán lehullt a lepel.

A rádióamatőrök legnagyobb tengerentúli seregszemléjét mindig is nagy figyelem kíséri, ugyanis a Tokyo Ham Fair mellett a nagy gyártók jó eséllyel itt mutatják be új termékeiket, fejlesztéseiket.

A termékpalettáját szinte tökélyre fejlesztő cég rengeteg találgatásra adott okot, főleg, miután előre jelezte, hogy idén valami izgalmas dologgal készül, ám az első konkrétumra a stand felállításáról lopott fényképig várni kellett.

Találgatásból nem volt hiány. Míg leginkább az IC-7100 frissítése, a rövidhullámú mobilkészülékek visszavezetése vagy egy ID-5200 bemutatása tűnt reálisnak, a megoldás mindvégig a találgatók szeme előtt volt, a cég ugyanis semmi újat sem hozott, csak a már fél éve erőltetett SHF projektjéhez kapcsolódó kezelőt és RF egységet mutatta be.

Ugyan a hitegetése nyomán kicsit túl nagy lelkesedést látó Icom a végén már csillapította a kedélyeket azzal, hogy közölte, Daytonban debütál az az IC-705 dobozába csomagolt kontrollerhez kapcsolható 13 és 5 centiméteres SHF-P1 névre keresztelt berendezés, sokan mégsem hitték el, hogy tényleg ez az egyébként elég szűk körben kiaknázható és várhatóan kis érdeklődésre számot tevő fejlesztés lesz az a nagy-nagy újítás, amivel egy ideje már csigázzák a kedélyeket.

Ezt hozta az Icom a Hamvention találkozóra Dayton
Azt hihetnéd, hogy IC-705 új funkciókkal, de még csak az sem. Ez az SHF-P1.

Végtére is ki akarna és miért néhány centiméteren spektrumképet látni? A cucc ráadásul nem is rendelhető, csak egy koncepciókészüléket mutattak be. Ha már a koncepciónál tartunk, nehéz magyarázatot találni arra, hogy miért hálózati elemként, miért nem transzverterként kerül gyártásba az SHF projekt RF egysége.

Igaz, a Yaesu és a Kenwood még ennyivel sem készült.