Egyszerű, KF-képes VFO a teljes rövidhullámú tartományra

2015. július 10. péntek

A Kínából rendelhető dolgok olcsók. Általában felszisszenhetnénk a minőségük vagy a megkérdőjelezhető alkatrészek típusai miatt (az RD16HHF1 aliéknál például csak egy átszitázott sima IRF hexfet), de van, amiben nem lehet csalni.

Ilyen az Arduino-kompatibilis UNO-nak hívott, vitathatatlanul eredeti Atmel mikrovezérlővel épített panel ami ennek megfelelően USB driverrel van egy lapra építve, és a szintén csak eredeti gyártójától beszerezhető AD9850-nel felépített DDS modul. Ezek kombójából pedig tökéletes VFO építhető valamennyi rövidhullámú sávra, akár KF értékkel variálva. Az ehhez szükséges LCD kijelző kék háttere pedig csak hab a tortán.

A teljes projekt összege nem éri el az 5000 forintot és az időráfordítás nagyjából egy óra. A posta sajnos 3-4 hétig is húzódhat, de ezt az áldozatot vállalni kell, ha nem fizetünk valami önjelölt disztribútornak nagyjából kétszer ennyit.

A projekt borzasztó sok fejlesztési lehetőséget rejt. Amit még tervezek hozzátenni, az egy RIT/XIT/Split, sávváltás, önhang, VOX, természetesen mindezeket valami egyszerűbb menübe foglalva a gombok bevonásával. A kész konstrukció gombjaival jelenleg a lépésközt lehet állítani, amit igény szerint az enkóder nyomógombi körére is ráköthetünk, az A0 kiosztás szoftverbeli módosításával. A VFO lépésköze jelenleg 10Hz-től 1MHz-ig állítható, a hangolás tartománya 1 és 30 MHz között van. A KF érték megválasztásakor figyelembe kell venni, hogy a DDS modul határfrekije 40 mega.

A lábkiosztásnál az volt a mérvadó, hogy panel panel hátán lehessen kialakítani a VFO-t, különösebb vezetékezés nélkül. Az S1..5 illetve a reset nyomógomb és a 2×16 karakter megjelenítésére alklmas LCD egyetlen panelen (LCD-shield) helyezkedik el a kontraszt állító potméterrel egyetemben, semmi dolgunk vele. A tápfeszültséget +5V formájában az USB porton keresztül is megkapja, de a Vin vagy a tápcsatlakozón keresztül is egy 5 voltos stabkockára jut a feszültség, ha külső tápforrást használunk.

vfosch

 

Az UNO R3 kompatíbilis boardok kapcsán lehet némi fennakadás, hiszen esetenként telepíteni kell az USB chip (CH34x) driverjét. Nosza, telepítsük ha kell. A Micro PRO koppintás esetében nem volt ilyen gondom, ott a mikrovezérlő rendre megoldotta a problémát. Az R3-nak vett klónnál pedig kell jegyezni, hogy egy eredeti Arduino pontosan ötször kerül többe.

AD9850 modul kapcsolási rajzaA DDS modul kapcsolási rajzán nincs mit magyarázni, mint ahogy a mikrovezérlő paneljéhez LCD-shield néven forgalmazott, kijelzőt és reset valamint az A0 lábra felsorakozó nyomógombokat tartalmazó modulon se.

A mikrovezérlő szoftverét a tápfeszültséget is szolgáltató USB-n keresztül programozzuk fel. Ehhez segítségünkre van az Arduino eredeti programja, valamint az innen letölthető forráskód.

LCD shield kapcsolási rajzaA programozáshoz, feltöltéshez, valamint az Arduino alapvető használatához nem kívánok részleteket hozzáfűzni, mivel – mint a gyik-ban is megjegyeztem – cikkem inkább ötletadó memó, mintsem kezdőknek szóló útmutató amatőr berendezések elkészítéshez. A modulok integritása és beszerezhetősége amúgy is a legtöbb konstruktőrnél kiveri a biztosítékot.

Arduino UNO R3Ha KF-értéket szeretnénk beállítani a VFO-nál, módosítanunk kell a referenciát tartalmazó sor int_fast32_t nulla értékét. Az egyszerűség kedvéért megjegyzésként melléírtam egy értelemszerűen módosítható példát, amire a 4,096MHz-es KF mellett van szükségünk.

 

 


letöltések: AD9850 | Arduino UNO | installerfirmware