Kínából szeretettel: ez az igazi HAM-bazár

2016. május 22. vasárnap

Az olcsó kínai termékek piacán nézelődve bizony a rádióamatőrnek is sokszor tátva marad a szája. Sokaknak eszébe sem jut, hogy a néhány dollárért egy kártyával azonnal megvásárolható apróságok, alkatrészek, vagy épp kész berendezések nem mások, mint a hazai és európai webshopokban kapható termékek. Szemezgessünk!

A képekre kattintva egy találati listát kapsz népszerűség szerint sorba rendezve, ami ehet, hogy időközben mást mutat, mint ami a cikk írásakor volt. A linkek az Aliexpress keresőoldalaira mutatnak, az árak a szállítási költséggel együtt értendők. Meg kell jegyezni, hogy a legtöbb holmi free shipping-es, azaz ingyen szállítják. Nyugalom, nem átverés, több száz rendelésnél tartok.

Persze akad, amit nem szabad megvásárolni. Jellemzően ilyenek a nagyteljesítményű fetek és az antenna analizártorok olcsóbb fajtái. De ha frekvenciamérőre keresünk, 35 dollárért már CTCSS-kijeljést is kapunk, igaz, sokszor csak 50 megától indul.

 

u5link

Mini-Link

A Yaesu, Icom vagy Kenwood csatlakozóval ellátott USB-s illesztő a számítógép hangkártyáját használja ugyan, de a ki- és bemeneteken tartalmaz egy-egy trafót és megoldja mind az adat, mind a vezérlés csatlakoztatását. A csomag minden kábelt tartalmaz.

Ár: 55 dollártól (15.400 Ft).


hf-panel

Hatsávos RH adóvevő kit

Darabokban kapjuk az SSB/CW munkára tervezett készüléket, melyre összeforrasztás után csak a kezelőszerveket kell feldugni és egy végfokot. A sávokat optokkal kapcsolja, az alapja NE612. A kvarcok válogatottságáról nem sok fórumban találtam információt, amolyan elmegy kategória.

Ár: 55 dollártól (15.400 Ft)


baofeng

Rádiók

A Baofeng és az TYT uralja a piacot. A kézirádiók kétségtelenül a legszélesebb palettával bíró termékek, amik minket érdekelnek. 20 dollártól több száz dollárig találsz analóg FM és digitális adóvevőt, itthon feldepózva egy vagy kétezer forint plusszért jutsz hozzá botcsinálta CB-s kereskedőktől.

Ár: 22 dollártól (6.100 Ft)

 


vfo

0-55 MHz VFO

Egy Atmel mikrovezérlővel épített komplett rádióvezérlő. Az 55 megás VFO szinte mindent tud, amit a nagyok, az előző hatsávos panellel kiváló rádiót építhetünk belőle. A lehetőségek tárháza határtalan, a legalapvetőbb paramétereit is újraírhatjuk akár a billentyűzetéről is.

Ár: 46 dollártól (12.900 Ft)


arduinounor3

Arduino UNO R3

A teljes környezet palettája megtalálható a Micro-tól a Megáig. Itthon ezt kapod kompatibilis néven tízszeres áron, pedig az Atmel az Atmel. Tízesével veszem, eddig egyet durrantottam el a saját hibámból. Az árban az USB kábel is benne van. AT328, rendelhető akril ház.

Ár: 3 dollártól (900Ft)


1602lcd

1602 LCD

Több tucatot rendeltem már belőle, sosem volt vele gond. Kék, fehér, vagy hagyományos színösszeállítású, van minden, amit csak el tudsz képzelni. És az ára? Mit gondolsz, a hazai boltok honnan veszik???

Ár: 1 dollártól (300 Ft)


ardushield

Arduino LCD Shield

Arduino UNO-ra 16×02 LCD panel. Csak rádugod és máris használhatod a 6 gombot és a kijelzőt. Több tucat közül még nem csalódtam.

Ár: 2 dollártól (600 Ft)

 


frekimero

Risepro VC3165 frekvenciamérő

Alapvető műszer minden HAM asztalon. 2,4 GHz-ig mér, mindent tud, amire szükségünk van alapvető beállításoknál, ellenőrzésnél. Az egyik csatorna 0…50 MHz, a másik 50 mega és 2,4 giga között mér.

Ár: 79 dollártól (22.100 Ft)

 


arduino-gps

Arduino GPS Board

Szintén egy UNO-ra dugható panel, ezúttal GPS és memóriakártya foglalattal. Ugyan GSM modul is ennyiért kapható, ez amatőr forgalomban jobban hasznosítható. Van egy lokátor-azonosító kis állomásórám, ezzel készítettem. Hamarosan közreadom.

Ár: 22 dollártól (6.100 Ft)


bj218

BJ-218

Egyszerű, kompakt és egész jónak tűnik. Nemrég számoltam be a kicsomagolásáról, ezidáig nem is csalódtam benne. Tartozékok arzenálja, kis súly, fejlesztett szoftver, igazi tenyérbemászó készülék.

Ár: 72 dollár (20.200 Ft)


gypsi

Gipsy balun

1:1 balun a rövidhullámú tartományra, 30 megáig. Sok fórumon szeretik, igazi kitelepülős elem. Egyes változatok 40 méterre is elég huzallal és huzalgyűjtővel vannak, igaz épp dupla áron.

Ár: 28 dollártól (7.800 Ft)


keyer-china

MX-K2 CW Keyer

Egy egyszerű billentyűző automatika, aminek két memóriájába 50 illetve 60 szót tárolhatunk. A minimalista kezelőfelületen – két gomb és egy potméter – minden szükséges beállítást és programozást elvégezhetünk.  Ár: 33 dollártól (9.200 Ft).


forty9er

Forty-9er

3 watt CW adóvevő. Igazi minimalista kit, akár tetszetős akrilházat vagy alumínium dobozt, de még WiFi modult is kaphatunk hozzá. Egy NE612 és egy LM386 az alapja, a klasszikus felállásban amihez nem kell magyarázat. Nekem már van egy, hamarosan beszámolok róla. Kötelező darab, addig rendeld meg!

Ár: 9 dollártól (2.500 Ft)


tyt-mobile

Yaesu-koppintások

A TYT vezeti a listát, ami az FT-7800-at másolja. Meglepően jól sikerült, de a szoftver azért érezteti, hogy nincs évtizedes fejlesztés mögötte. Kétsávos, apró csapdákkal, de az árát talán megéri, ha nincs más.

Ár: 203 dollártól (56.900 Ft)

 


k50m

K-50M balun

Ezzel végképp minden amatőrség kiveszik a hátizsákból. Egy sima 1:1 szimmetrizáló, ami csak azért került a listára, mert baromi olcsó ha például sotához szeretnénk egy kicsi balunt faragni. Kérdéses, hogy érdemes-e várni három hetet vagy inkább összehozzuk PVC-ből.

Ár: 19 dollártól (5.300 Ft)


antenantarto

Antennatartó

Az SO239 pipával szerelt kábelt külön is megveheted az ablaktartóhoz. Szintén tizedáron, igaz, erre más márkanév van szitázva – a Diamond helyett Nagoya – de a vasat gyakorlatilag ugyanonnan szállítják. Imbuszkulcs ajándék. A képen egy RB-400 típus van.

Ár: 9 dollártól (2.500 Ft)


ellenallasok Ellenálláskészlet

Vagy akármilyen furatszerelt illetve SMD alaktrész, rotary enkóderek, yaxley-k, kapcsolók, forgatógombok, potik, bármi. Több ezres darabszám, pár dollár. Tízezer forintból nem lesz többé passzív alkatrészből hiányod.

Ár: 2,5 dollár (600 darab, 900 Ft)

 


cg-3000-tuner

CG3000 kültéri tuner

Ez kivételesen olcsóbb néhány tíz dolcsival a gyártótól. A 160…6m között dolgozó készüléket szinte minden fórumon istenítik, megbízható és gyors tunerként jellemzik, ami bármilyen LDG vagy MFJ mellett megállja a helyét.

Ár: 299 dollártól (84.000 Ft).

 


amplifier

HF erősítők

50 wattos lineáris végfokok egész tárházát kínálják a kínai áruházak. Az ellenütembe kapcsolt RD16 és a meghajtó ’05 fetek sok fórumozó szerint valami IRF-es hamisítványok, úgyhogy ezzel óvatosan. 50 dollárért 180 wattot ígérnek.

Ár: 17 dollártól (4.700 Ft)


rtl-sdr

RTL SDR

Külön kapod a megfelelő chippel szerelt USB-s digitális TV tunert és egy panelt a dobozzal, amit neked kell összehoznod. Két SMA (HF/VHF-UHF) és egy USB csatlakozó van csak a 100kHz-1,7GHz között működő szoftverrádión. Az átalakítás a szimmetrikus bemenetre forrasztott trafót és a dongle panelbe való illesztését jelenti. Ár: 29 dollártól (8.100 Ft).


19-balun

1:9 balun

Emberi nyelven semmi sincs ráírva, viszont 1:9 illesztést ígér és fél kilowatt terhelhetőséget. Végéntáplált antennákhoz ideális választásnak tűnik, bár a mérete alapján inkább van benne légmagos tekercs mint ferritgyűrű. nejonlrádiósok vettek már belőle, nem panszkodnak, igaz, a tuner után kérdéses, miért tettek iylet fel egy egyszerű csatlakozó helyett.

Ár: 24 dollártól (6.700 Ft)


soundfrog

Frog Sounds QRP

Az első kínai kit, amit rendeltem. Le a kalappal, hamarosan közzéteszem az élménybeszámolót. 3 watt jön ki belőle, igazi gyakorló rádió kispénzű klubok számára egyszerűen átlátható felépítéssel. Opcionálisan aluházzal is kapható 35 dollárért. Kötelező darab.

Ár: 14 dollártól (3.900 Ft)


programozokabel

Programozókábelek

Legyen szó bármilyen kézi vagy mobil rádióról, vagy univerzális Motorola-szettről, néhány dollárért bizony a tied lehet. a kábel tökéletes, a kapott szoftver már nem mindig annyira, no de aki ilyesmin töri a fejét, már ismeri a RadioDoctort vagy valamelyik CPS-t.

Ár: 2 dollártól (600Ft)


bnc-so239

Csatlakozók

Legyen szó BNC-banán vagy bármilyen SMA fordítóról, szerelt pigtail kábelekről RG174-el, gyakorlatilag két dollárért bármit megkapsz. Nyugi, itthon is ezeket veszed csak épp tízszer ennyiért.

Ár: 2 dollártól (600 Ft)

 


dds

AD9850 DDS

Vagy épp 9851. Az Analog Devices szintézerével szerelt panel 40 megáig megy, igaz, a tetején már nem túl szép jelalakot produkálva. több darabot rendeltem, többek között a KF-képes VFO és az FT901DM is ezt kapta. Panelen olcsóbb, mint a gyártótól.

Ár: 9 dollártól (2.500 Ft)


hf-uhf-vhf-amplifierErősítők

Az egyik legszélesebb palettával az erősítők büszkélkedhetnek. Néhányszor tíz wattos VHF/UHF típustól a rövidhullámú 300 wattig szinte mindenből található a jellegzetes piros bordás házban ventilátorral vagy anélkül.
Ár: 55 és 89 dollártól (URH/RH 15.400 és 25.000 Ft)


nagoya-antenna

Gumi antennák

Ha már szó esett a kézirádiók dömpingjéről, meg kell említeni, hogy szinte bármilyen csatlakozóval kapunk antennát. Nagoya a piacvezető (a képen a 771-es típus). Hazai zugkereskedők is tömegével vásárolják és adják tovább sokszor dupla áron.

Ár: 5 dollár (1.400 Ft)

 


rockmite

Super RockMite

Igen, az. A mikrovezérlő az adás/vétel váltás mellett egy keyert is rejt. Azt sugallják, 6 watt a teljesítménye, és leginkább 40 méteres változat van belőle. RTS/DTS billentyűzhető.

Ár: 16 dollártól (4.500 Ft)


817-amplifier

MX-P50M

Az erősítőkről már esett szó, de ez a kis gyöngyszem külön említést érdemel. Jellemzően QRP rádiókhoz – 817, 703,KX3 – találták ki, kifejezetten jól mutat a 817-es tetején. A teljes rövidhullámú tartományban 45 wattot présel ki magából.

Ár: 225 dollártól (63.100 Ft)


x1m

Xiegu X1M

A rövidhullámú mindent tudó QRP. Teljesítménye mintegy 5 watt, a WARC sávokon kívül adásban is mindenhol, vétel oldalon pedig 0,5-30 MHz között hangolható.

Ár: 305 dollártól (85.600 Ft)


nagoya-mobilantenna

Mobilantennák

Szintén a Diamondot koppintó Nagoya a menő (képen a 770 típus), sokat nem lehet tévedni a PL259-el szerelt, autóra szánt antennákkal. A kínálatban a Fija klasszikus rugós negyedhullámúja mellett a legnagyobb többsávos pálcákig minden ott van.

Ár: 11 dollártól (3.100 Ft)


magnestalp

Mágnestalpak

Ha már szó esett a mobilantennákról, ezt sem szabad kihagyni. Kicsi és nagy, SO239 és SMA, mintás és egyszínű vagy épp fekete. Itthon nagyjából háromszoros áron lehet kapni, szintén nyugodtak lehettek, tökugyanezeket. A képeket nézve bizony sok kereskedő termékére ráismerni, a feliratozás (tamponnyomás) pár forint csupán…

Ár: 13 dollártól (3.600 Ft)


x108g

Xiegu X108G

Az X1M nagytestvére. Mindent tud, immáron 20 watt jön ki belőle és minden sávon üzemel. USB csatlakozó, vezérlő kimenet könnyíti meg a munkát vele, igaz, elég komoly áron.

Ár: 528 dollár (148.200 Ft)