FT8: állítsuk egymáshoz a mutatókat!

2018. június 16. szombat

Tombol az FT8 őrület, ám egy nagyon fontos dologra általában nem figyelnek. Sokan figyelmen kívül hagyják, hogy az üzemmódnak van egy fontos kritériuma: a 15 másodperces periódusok szinkronizációja szigorú szabályok szerint történik, és ha nem jól jár a számítógépünk órája, rosszabb esetben nem látunk semmit a sáv forgalmából.

dt-ft8Az óra pedig néha nem jól jár. Ezt a DT oszlop értéke mutatja, ahol a ±eltérés másodpercben van kiírva, optimális esetben néhány tizedet érve el. Azonban más-más napokon ez az érték a rendkívül rossznak mondható másodpercet is megközelítheti.

Ez azért van, mert a mindenkori időt számítógépünk az úgynevezett NTP (Network Time Protocol, hálózati időszolgáltatás) szerverekről hetente szinkronizálja. A külön segédprogram vagy plugin telepítését felejtsük el, nincs rá szükség és nem haladó megoldás legfőképp pedig nem kényelmes.

Az egyik megoldás a problémára saját NTP szerver beállítása a hálózatra. Ezek elég drága hálózati eszközök, bár házilag is megoldható az üzemeltetésük. Jó, ez azért nem olyan egyszerű feladat, bár elég hozzá egy Rasberry és egy másodperces impulzust is szolgáltató (PPS láb) GPS vevő modul. Bármelyik megoldás kétségtelen előnye, hogy internet nélkül is lesz pontos óránk. Az NTP szerverek ofszetje általában néhány mikroszekundum.

Mindezt egyébként Stratum szervereknek is nevezik, attól függően, hogy a pontos időt milyen rétegben állítja elő. Stratum-0 maga a cézium órák szintje, a Stratum-1 szerver pedig az ezekhez kapcsolódó számítógépek rendszere, mint például a műholdak. A hierarchikus NTP szerint a szám tehát azt határozza meg, hogy milyen távol vagyunk az abszolút referenciától, az atomórától.

Kanyarodjunk vissza a saját problémánkhoz. A másik lehetőség, ha egy fizikailag hozzánk is közelebb lévő szervert beállítva sűrűbb időintervallumot adunk meg számítógépünknek a szinkronizálásra. Ha ezt megcsináljuk, a WSJTX szoftverünkön nem igen látunk majd 1-2 századnál nagyobb eltérést, igaz, a vásár kettőn áll: az ellenállomások időbeállítása nem a mi sarunk.

Szóval mint az R-Go is énekli, állítsuk egymáshoz a mutatókat! Ehhez nem kell mást tenni, mint jobb oldali gombbal a Windows logóra kattintani, és a  Rendszer  menüpontban rákeresni a  Dátum- és időbeállításokra.

A jobb oldali sávban a  További Dátum-, idő- és területi beállítások  hivatkozást választani, majd a megnyíló ablakban  Idő és dátum beállítása  következik. Itt a  Más időzónák órájának felvétele  lesz segítségünkre, ahol az utolsó fület válasszuk, az  Internetes időt. Végül  Beállítások módosítása .

Felugrik az Internetes időbeállítások panelja. Az ott alapértelmezetten szereplő time.windows.com címet megváltoztatjuk valamelyik szimpatikus magyar szerverre. Én magasabb pontossága miatt az Óbudai Egyetem által üzemeltetett 0.hu.pool.ntp.org vagy 1.hu.pool.ntp.org kiszolgálót használom, de a Központi Fizikai Kutatóintézet (time.kfki.hu) vagy a Magyar Tudományos Akadémia másik rendszere (ntp.atomki.mta.hu) is nyújt ilyen szolgáltatást, melyek mindegyikének kifogástalan rendelkezésre állása van évek óta.

Hagyjuk a pipát a helyén, írjuk be a szimpatikus szervert, majd kattintsunk az  Azonnali frissítés  gombra. Ha minden stimmel, egy másodperc múlva kiírja, hogy sikerült.

Most állítsuk át, hogy ne csak 7 naponta szinkronizáljon újra.

A Windows jelre kattintva gépeljük be és indítsuk el a  regedit parancsot. Adjuk meg az engedélyeket, majd a megnyíló ablakban sorra nyissuk le a következő sorokat:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ W32Time

Azon belül nyissuk le a  TimeProviders \ NtpClient  fület, és keressük meg a  SpecialPollInterval  beállítást.

Jobb oldali gomb, majd állítsuk a megjelenítés formáját decimálisra. Módosítuk a 604800 másodperces alapértelmezett értékét 86400-ra, ami 24 órának felel meg. Tapasztalatom szerint ez már bőven elég, de ha 3600 másodpercet adunk meg, az óránkénti szinkron egész biztos, hogy stabilan néhány századon belül tartja az óránkat. Maradjunk a 86400-as értéknél.

Ha megvagyunk, csattintsunk az OK gombra és bezárhatjuk a Beállításszerkesztőt.

 Fontos!  A Beállításszerkesztőben ne állítsunk át semmi mást. Még ha egy-egy menüpont ismerősnek is tűnik, ez az program nem a hétköznapi felhasználóknak való. Itt a Windows alapvető beállításai találhatóak, nem közérthető formában és sokszor más esetben el sem érhető részleteiben tárolva!

 

Amúgy van egy ingyenes eszköz is, igaz, nem tudni meddig működik a Windowsokkal és meddig elérhető a 2008-ban kreált DougKnox.com, amit ide kattintva tölthetünk le. Nem kell telepíteni, csak kicsomagolni elindítani, és a megfelelő engedélyek megadása után kiválasztani a Hourly beállítást, majd az Apply gombra kattintani.

Ellenőrizhetjük is, a korábban leírt Dátum és idő ablakban kiírja a következő szinkronizáció időpontját. Ha jól csináltuk, ez a következő órában lesz.

Ha elmegy a netünk sincs gond, ugyanis kapcsolati hiba esetén az utolsó szinkronizálás után a számítógép görgeti tovább az idő kerekét és napokig a tűréshatár alatt maradunk.