FT8 – olyan távol áll a legtöbb kritikusától, hogy azok nem is értik

2023. szeptember 28. csütörtök

Napjaink legmegosztóbb üzemmódja az FT8. Vagyis nem megosztó, csak nagy az ellentábora. De kiből is áll ez a kontingens?

Rájöttem valamire. Azok az emberek, akik vakon leírják az FT8-at pont ugyanazok az emberek, akik nem is értik az ARRL új versenyszabályait. Tőlük ez az egész nagyon távol áll, és tényleg csak annyira használják, hogy bekapcsolják és nézik. Már ha használják egyáltalán. Egyszerűen nem számítanak, rájuk nem szabad hallgatni.

Ellenérv persze az, hogy nem használja, nem versenyzett, nem is tudja miről beszélek, nem látja az összefüggéseket. No de ha a saját bevallása szerint is ilyen messze áll tőle, biztos bölcs dolog a véleménye dominanciájáért küzdeni?

Fura, de épp ez lett az a sarokpont, ahol megmutatkozik, ki beszél arról, amit vagy ki sem próbált soha, vagy már olyan messze áll tőle, hogy nem is érti. Oké boomer, mondogasd csak. Amúgy meg miért is számít, hogy mi a véleményed?

Azért kezdtem el használni, hogy lássam, mi zajlik a sávokban. Néhány perc alatt 160 métertől 6 méterig tényleg minden kiderül. De aztán rá kellett ébredni, hogy mindenki ott van. Ahogy telt az idő, elkezdett feléledni az üzemmód. Kis odafigyeléssel és az alapok megértésével sokkal hatékonyabbá lehet tenni a QSO-zást, igenis fel lehet ismerni a zombi állomásokat, ha pedig elég időt töltesz velük nem zavaróak vagy idegesítőek az ember nélküli kapcsolatok. A személytelenség zajjá szelídül, feltéve, ha vannak kitűzött céljaid. Mert hát a 300 DXCC vagy a háromezres challenge nagyon nem megy automata módban. Abban pedig, hogy ezek elérése után is tartogat még valamit a hobbi csak reménykedni lehet.