Oklevél gyűjthető az Aranybulla emlékévében

2022. február 06. vasárnap

Az Aranybulla kiadásának nyolcszázadik évfordulója alkalmából Székesfehérvár emlékévet hirdetett. Ehhez kapcsolódik a Szöllősi József Rádióklub (HA4KYB)  különleges hívójele, mely köré egy diplomát is szerveztek.

A HG1222BA (1222 – Bulla Aurea) alkalmi hívójelű állomás egész évben aktív távíró, fónia és digitális üzemmódokban, az állandó QTH mellett időnként kitelepülésekről is. A speciális QSL lap mellett oklevelet is osztanak, ehhez öt különböző sávon vagy üzemmódban legalább 5 QSO-t kell létesíteni a HG1222BA állomással.

Az ugyanabban a sávban vagy üzemmódban logolt QSO-k is érvényesek, ha azok időpontja más hónapban van. Az oklevél pdf vagy jpg formátumban e-mailben ingyenes, míg színes, laminált formában némi díj mellett is kérhető. Az oklevelek kiadását legkorábban május 1-től kezdik.

Az Aranybulla néven híressé vált dokumentumot – melynek jellegzetes eleme a kettős arany függőpecsét – 1222-ben adta ki a székesfehérvári országgyűlésen a korábban keleti hadjáraton járt II. András király. A főként Jeruzsálemi Királyság berendezkedésének mintájára készült iratban a magyar nemesség előjogait rögzítették. Záradéka garantálta, hogy a nemesek és a püspök a hűtlenség vétke nélkül ellenállhatnak, ha a király a rendelkezéseket megszegi.