Így lesz sokkal egyszerűbb a gépelés

2016. február 12. péntek

Számítógépes munkánk nagy része gépeléssel telik. Minden gépírással töltött idő felét javítással, másolgatással, kijelöléssel és korrekcióval tengetjük, azonban ha még nem tudtad volna, ezt az időt is a lecsökkentheted a felére.

A hatékonyabb munkához nem kell mást tenni, mint az egyébként szabadon lévő bal kezet hasznosítani. Jobb oldali egérgomb után következő menüválasztások és mellékattintások helyett a kezed mindig legyen a  CTRL  billentyűn, és alkalmazd a valamennyi programban azonos, lassú és nehézkes egérműveleteket kiváltó gyorsgomb-funkciókat:

 CTRL + C  – a másolás, azaz a vágólapra helyezés billentyűkombinációja, ami nem csak szövegszerkesztőnél jön jól.

 CTRL + V  – beillesztés, ami szintén működik szövegszerkesztésnél, fájlmásolásnál.

 CTRL + X  – kivágás: a másolással ellentétben a kivágott eredeti szövegrész eltűnik.

 CTRL + Z  – elrontottuk, valamit kattintottunk és nem tudjuk mit, ezzel csak egyszerűen vonjuk vissza az utolsó műveletet. Az  Y  gomb kombinációjával ismét végrehajthatjuk, ha meggondoltuk magunkat.

 CTRL + A  – legyen fájlkezelő vagy editor, az ablak (vagy mappa) teljes tartalmát kijelöli.

 SHIFT + ↔  a billentyű nyomva tartása mellett a nyilak segítségével egyszerűen és gyorsan jelölhetünk ki szövegrészeket, állományokat bármely irányba.

 CTRL + ↔  a nyilak segítségével szavanként ugrálhat bármely irányba, nem kell karakterenként visszamenni egy-egy hibás szóra. Tipp: az egér használata két szónál nagyobb távolságban gyorsabb.

 F11  böngésződ felületét bővítheted ki vele, eltűnnek a haszontalan sávok. Ismételt megnyomásával visszakapod az eredeti nézetet.

 CTRL + SHIFT + T  visszaállítja böngésződ utoljára bezárt ablakait – ahányszor megnyomod, annyit. Nagyon hasznos, hogy ne kelljen újból guglizni vagy az előzményekben turkálni, ha véletlenül kiiktattál egy értékes tartalmat.

 

Windows, az elfelejtett billentyű  

Joggal merülhet fel a kérdés, mire is jó a windows gomb? Nos ezzel szintén mindennapi rutinjainkat turbózhatjuk fel, más gombokkal való egyidejű lenyomása sok keresgélést és kattintgatást spórol.

 WIN + D  – sok az ablakunk és egy ikont keresünk az asztalon? Ne szenvedjünk mindegyik kisméretűre helyezésével, csak használjuk ezt a billentyűkombinációt és máris minden futó program a tálcára törpül. Ismételt megnyomásával visszakapjuk az eredetileg megnyitott és elrendezett ablakrendszert.

 WIN + L  – elmész a géptől, de nincs kedved a startra kattintgatni és kiválasztani majd jóváhagyni a kijelentkezést? Megértjük, lassú művelet. Helyette itt van ez a billentyűkombináció, ami a bejelentkező ablakot dobja fel. Természetesen jelszavunk beírása után mindent onnan lehet folytatni, ahol abbahagytunk.

Tudtad? Ha fájlokat válogatsz az intézőben, a  CTRL  gomb nyomva tartása mellett az állományokra kattintgatva egymástól távolabb lévőket egyesével is kijelölhetsz vagy megszüntetheted a kijelölésüket anélkül, hogy a kijelölés érintené a közöttük lévőket.

Tudtad? Ha a  CTRL  gombot nyomva tartva kattintsz egy, a böngészőben lévő linkre vagy Google találatra, az új fülön nyílik meg. Így pillanatok alatt kiválogathatod és új ablakba dobálhatod a téged érdeklő találatokat, amit ráérsz később megnézni.