Ezzel egyszerűbb lesz: külső funkcióbillentyűk az IC-7300-hoz

2023. február 28. kedd
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Aki már küzdött egy ritka állomás elérésén, vagy ismeri annyira a riget, hogy versenyek alkalmával bizony látja a határmezsgyéken elúszó értékes QSO-kat, biztos, hogy szükségként jelöl meg néhány tartozékot. Az IC-7300 esetében nálam ez egy külső gombsor.

Az IC-7300 kiváló kis rádió, de a dinamikáján lehetne javítani. A gyenge állomások esetében bizony gyakran van szükség arra, hogy egy keskenyre húzott szűrő tartományába játsszuk a jelüket, hogy azt jobban, vagy egyáltalán sikerrel vegyük. A rádió képességének határain lavírozó megoldás nyilván nem a hétköznap esti rendes QSO lebonyolításakor kerül elő.

Az előre definiált szűrők előlapi eltolása néhány kihegyezett üzemben nem nyújt elég nagy szabadságot, ezért gyakran a VFO elmozdítására van szükség. Ekkor azonban a szűkre állított szűrőt oda kell húzni, ahova a levadászni kívánt állomás tűnhetett – vagyis nagyjából oda, hiszen annak az új frekvenciáját egyetlen pillanat alatt, fejben kell kiszámolni. Ha ez egy bonyolultabb váltásnál nem sikerül, vagy a szűrőt nem lehet annyira a szélsőségekbe korrigálni, az bizony bosszantó, elvész a fül alatt döngicsélő ritka állomás.

Ezt a kellemetlenséget kiküszöbölendő a mikrofon léptető gombjait is lehet használni, az azonban meglehetősen sok helyet foglal, ráadásul nem stabilan áll az asztalon, így egyetlen gomb lenyomása rajta minden, csak nem kényelmes és gyors.

ic-7300 external keypad by ha8lht

A funkció maga kiváló: a MENU/Set/Function/MIC Key Customize (VFO: kHz) alatt rejlő beállítás szerint kilohertzenként lehet léptetni a frekvenciát, így pedig már a számolás is könnyebb, nagyon gyorsan a kiválasztott szűrő szélsőértékein belülre lehet ugráltatni az ellenállomást. Jobb lenne, ha ezt 100Hz-re is lehetne állítani, a ΔTX-et nem kellene annyit tekergetni…

Az érintőképernyő felülete aranyat ér, annak alsó része egész jól személyre szabható: a műszerektől a spektrumképeken át sok minden odavarázsolható, azonban ha távíró módban makrókat használunk, azokat kell oda kitenni.  A külső billentyűzettel egy teljes képernyőrészt nyerünk, hiszen nem kell az Mn gombokkal foglalni a helyet, azokat immáron a padról érjük el.

Optimálisnak egy önálló panel használata bizonyul, amin helyet kapnak a legfontosabb gombok. Az Icom IC-7300 sok lehetőséget nem kínál, de van egy perifériája, miszerint a géptávíró, távíró és hang memóriájának négy gombot lehet kivezetni a mikrofon csatlakozón át. Adott, hogy ezek mellé a léptetőgombokat és a PTT-t is ki lehet vezetni.

ic7300-buttons 1. ábra
az Icom IC-7300 külső gombsora

A fenti ábrán lévő kapcsolás a gyári leírások szerint kimaxolja a kis rádió külső gombok csatlakoztatásában rejlő lehetőségeket. Míg az M1-M4 gombsor a gyári opció szerint került a panelre, a két léptető és az adásindítás a mikrofon kapcsolásából lett adoptálva.

Ugyan a csatlakozón van 8 voltos tű is, de a leírás szerint arról csak 10 mA-t lehet levenni, így a gombok háttérvilágításához külső tápfesznek készítettem elő egy lábat. Ezt egyébként nem kötelező bekötni, csupán a külcsínyben van szerepe.

ic-7300 buttons by ha8lht2. ábra
memóriák, PTT és a léptetés kapott helyet az Icom billentyűjén

Jómagam a TS5 sorozat (5,08mm) ledes tact kapcsolóját használtam, de bármilyen más nyomógomb is megfelel a célra. Panelemmel hátérvilágítás nélkül természetesen a vonatkozó ellenállássor is elhagyható. A kis lapka nem utolsó sorban úgy lett kialakítva, hogy dobozolás nélkül, távtartókkal is megálljon, a billentyűk lenyomásakor ne billenjen el, ne kelljen tartani. Nyilván aki profi akar lenni, nyomtat magának házat, vagy applikálja a panelt az asztallapba.

A panelen helyet kaphatna két jack is a mikrofonnak, valamint a hangfrekvenciás kimenetnek, de ezt elvetettem: a fülhallgató csatlakozója továbbra is szabad, mikrofon mellé pedig teljesen felesleges a memóriagomb, a PTT és az UP/DOWN pedig ott van az eredeti mikrofonon.

A CW makrók mellett a külső gombokra alkalmazható a hang memóriája, illetve az RTTY makrói is, de bármelyiket is használjuk, ne felejtsük el engedélyezni azokat a MENU/Set/Connectors/External Keypad – (VOICE/KEYER/RTTY) hármas valamelyikében.

A gombsor nem csak az IC-7300-hoz használható, azonos bekötéssel az egyébként több memógombot is támogató IC-7410, míg más csatlakozóval az IC-7610 mellett IC-7851-hez, és számos más righez is kiváló társ lehet.