Módosítsuk az IC7300-at! (1. rész, a sávnyitás)

2024. január 21. vasárnap

Van néhány módosítás az IC-7300 rádióban, amit célszerű elvégezni akkor is, ha csak arra használod, amire való. A tuner használhatóbbá tétele mellett ilyen a 60 méteres sáv engedélyezése is.

Nem vagyok az a fajta, aki azonnal belenyúl a rádióba, hogy az adni és venni is tudjon mindenhol. Egyszerűen nincs rá szükség. Az elsők között voltam, aki megvette IC-7300 készüléket, és idáig semmit sem módosítottam benne. Ennek azonban vége, több körülmény is úgy alakult, hogy szükség van néhány változtatásra.

Ilyen mods a tuner felesleges óvintézkedés miatt túl szűkre szabott illesztési tartományának kiterjesztése, valamint a használható sávok közé a 60 méter bevétele.

A kiterjesztett módot (MARS/CAP) lehetővé tevő beavatkozás, amikor a készülék működési tartományán belül mindenhol ad-vesz. Ezt az IC-7300 esetében annyiból tart megoldani, hogy a verziót meghatározó, az alsó készülékfedél eltávolításával hozzáférhető diódamátrix két (D422-RX, D416-TX) diódáját eltávolítjuk. Ekkor mindegy a többi, már bentlévő félvezető helyzete, 100 kHz és 74,8 MHz között kínozhatjuk a készüléket.

ic7300 open bands with diode mods A két dióda eltávolítása után a rádióval a teljes működési tartományában adhatunk is.

A másik sávnyitási lehetőség, hogy kiválasztjuk az alábbi táblázatból, hogy melyik régióba szánt készüléknek állítjuk be a sajátunkat, ugyanis mindenhol más és más sávok vannak engedélyezve, amit ezzel a mátrixszal konfigurálnak.

ic7300 diode versions

Ha valakinek csak arra van szüksége, egyes leírások szerint ha csak a D405-öt távolítjuk el, annyi történik, hogy engedélyezve lesz a 5.255-5.405 kHz közötti 60 méteres sáv. Nagyobb csereberét azért sem ajánlok, mert egy SOD-523 méretű dióda lába 0,3 milliméter.

Az EXP verzió az, ami minden sávban ad-vesz, ám az európai változatókból át kell egy diódát forrasztani a beállításához. Cserébe 60 méter mellett a 4 méteres sávot is kinyitja, míg sávokon kívül nem enged operálni.

Hiába variáljuk azonban a verziókat, az új sávok nem fognak megjelenni a kerek MHz-ekre koppintás után előugró sávváltás-képernyőn.

A rádió adóoldalán bizony aluláteresztő szűrők működnek, melyek a rádióamatőr sávokhoz lettek méretezve. Ez annyit jelent, hogy a tartományaik szélein gond lehet a teljesítménnyel – vagyis azzal hogy az hol és miként alakul hővé vagy füstté…

A rend kedvéért tisztázzuk, hogy ezek a teljes működési tartományt lefedik 0.03-2.0, 2.0-4.0, 4.0-7.3, 7.3-14.35, 14.35-21.45, 21.45-33.0 és 33.0-76 MHz között, így a 60 méteres sáv használata semmilyen határesetet, kompromisszumot nem jelent.

A vevő bemenetén sávszűrők vannak, melyek szintén átfogják az egész tartományt, de valamivel bonyolultabb a rendszerük, itt és most nem is fontos.

 

  • Árbóc az, ha mondom!Árbóc az, ha mondom!
    Új helyesírási szabálygyűjtemény jelent meg 2015 végén. A Magyar Tudományos Akadémia által …