Két bőrt egy átalakítóról – nem csak segít, praktikus is

2020. július 16. csütörtök
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Vannak olyan egyszerű és érthetetlenül későn kitalált dolgok, mint a cumira kötött madzag, hogy a baba azt ne a földre köpje. Ilyen a felületszerelt félvezetők átalakító paneljei, melynek második generációját fedeztem fel.

soip-pcb-1

Ha dolgozol SMD félvezetőkkel, a legnagyobb áldás ami érhet – no egy profi hőlégfúvót nem számítva – a DIP lábra átalakító panel.

Sok fajtája létezik: százlábú QFP tokot két sorba rendező, két oldalán különböző tokot fogadó vagy épp egyetlen TO23 tranzisztort fogadó panel. Én most azonban olyat találtam – bocs, ha ez csak nekem új -, ami a paneltervezésnél más miatt fontos szempont lehet.

A Kínából érkező néhány centes megoldás egyi felén a szokásos SOIP fülei találhatóak, ám a másik oldalon a lábakról egyesével közös felület felé mutató 1206-0805 méretű helyek.

Aki kicsit is gyakorlott tervező tudja, hogy egy tok legtöbb esetben hidegítéseket kíván, melynek ez a megoldás óriási segítség lehet: azon túl, hogy helyet spórol az alaplapon, az IC körül tekergő, azt körbefonó földpontok összekötését is nagymértékben megkönnyíti.