Amatőr rádió a világűrben: két szállítmányt is fellőnek januárban

2018. január 09. kedd

A korábbi, elhalasztott start után január 12-én indul útjára Indiából kínai hordozórakétáján a Fox-1D. Az Amsat-Na miniműholdját már novemberben átadták a Polar Satellite Launch Vehicle-nak (PSLV), ám a december 30-i kilövést el kellett halasztani.

Jerry Buxton (N0JY), az AMSAT vezető mérnöke a Fox-1D műholddal. fotó: AMSAT

Jerry Buxton (N0JY), az AMSAT vezető mérnöke a Fox-1D műholddal. fotó: AMSAT

A 10 centis kockaműhold VHF és UHF transzponderrel van szerelve, valamint több egyetem kísérletét is végzi: a pennsylvaniai egyetem giroszkópos kísérletet hajt végre, a virginiai technikum egy kamerát delegált a fedélzetére, az iowai radiológiai közösség pedig sugárzási térképet készít általa.

A Fox-1D hordozza az AMSAT L-Band Downshifterét, ami lehetővé teszi az 1,2 GHz-es uplink kihasználását az FM transzponder számára. A lejövő ág 145,880 MHz-en lesz, míg a felmenő 435,350 és 1,267.350 MHz-en érhető el 67 Hz-es CTCSS-el. A műhold Kepler-féle pályaelemeit az AMSAT honlapján teszi közzé, amint az ismertté válik. A telemetria-adatok elfogásához és szerverre való továbbításához a FoxTelem szoftvert kínálja az AMSAT.

Az AMSAT közlése szerint az űrrakéta harminc másodlagos hasznos terhet is hordoz, köztük a francia PicSat kockáját is, ami szintén egy VHF/UHF jeladót kapcsol be. Az ő lejövő ága 435,525, felmenő 145,910 MHz lesz.

 

Az angolok villogni is fognak

Az AMSAT-UK jelezte, hogy a kínai rádióamatőrökkel való együttműködés eredményeként öt darab 6 unitnyi CubeSat-ot bocsátanak fel január 17-én a Jiuquan Űrközpontjából. A TY-2…TY-6-nak elnevezett műholdak a rövid- és ultarövidhullámú amatőr sávokon fognak ionoszférikus átvitel-detektálási kísérleteket végezni.

A konstelláció műholdjak közötti kommunikációs feladatokat is kapott, de a kísérletek sorában szerepel a Li-Fi nagysebességű LED-es átvitel és a távírójelek optikai vételének próbája is.

A lejövő ág 70 centin lesz 9k6 GMSK-ban, míg a felmenő ág 2,4 és 5,8 gigán 5 Mbps sebességű OFDM-el.

 

A CubeSat egy szabvány méretű műholdcsalád. A 10×10 centiméteres kockákat unitok, azaz egységek szerint méretezik legfeljebb 12 egymás mellé rakott egységig. Egy közös szállítókonténerben lövik őket fel, mely kinyílik és egyesével löki ki őket a világűrbe.

A magyar Masat-1 egy unitos műhold volt, amit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rakott össze. 2012-ben állt pályára és 2015-ben égett el a Föld légkörében. A rádiófrekvenciás szmog spektrummonitorozására felkészített, szintén 1U-os Smog-1 2014 óta épül, élettartama fél év lesz. Jelenleg nincs meghatározott fellövési ideje a gyakorlatilag elkészült – hőkamrás, vákuumos, rázópados teszteken is átesett – kockának, de nyárnál előbb egészen biztos, hogy nem jut fel a kozmoszba.

Idén év elején egyébként hazánk megállapodott az oroszokkal, hogy folytatják a korábban sikeres közös űrkutatási programot, ami további kísérletekre és műszerek űrbe juttatására ad lehetőséget.

 

  • Egyszerű antennahangolóEgyszerű antennahangoló
    Úgy tűnik, mostanában egyszerűbb és gyorsabb csinálni antennatunert, mint találni egyet használtan. …