Ma van a rádiótechnikai fegyvernem napja

2018. február 06. kedd
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Február hatodikán van az egyik legfurább nap, melyet a magyarok ünnepelnek. Most nem az olyan álhírekről van szó, mint az ölelés világnapja, hanem a Magyar Honvédség által kikiáltott rádiótechnikai fegyvernem napjáról, mely nagyon is valós.

Az először 1994-ben megünnepelt napon Bay Zoltánra, az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. műszaki igazgatójára és laboratúóriumvezetőjére emlékeznek, akik 1947-ben e napon saját fejlesztésű radarral, a világon akkor egyedülálló kísérlet során megmérték a Föld-Hold távolságot. Ezt az alkalmat tekintik a magyar rádiócsillagászat, a magyar űrkutatás kezdetének is.

Budapest ostromát követő kísérlet során 6 század másodperces impulzusokat bocsátottak ki a Hold felé, és azok visszaverődésének idejéből következtettek arra, hogy az égitest 363 és 406 ezer kilométer távolságban van.

A kísérletről rengeteg leírást találni a neten, ezért nem is részletezném, de ki kell emelni, hogy Bay Zoltán egy olyan zseniális ötlettel állt elő a távolság statisztikai alapon való mérésére, aminek alapjait a mai napig használnak a nagy pontosságú helymeghatározás során. A jelösszegzés módszere szerint az ismétlődően sugározni a jeleket visszavert impulzusait vette rendszerbe, így azokat valószínűségszámítással el lehetett különíteni zajtól.

A szekvenciális vételt egy fémketrecben elhelyezett és forgókapcsolókkal kapcsolgatott coulométerekkel oldották meg. Ez voltaképpen egy üvegcső, melybe kálium-hidroxid 30 százalékos vizes oldatát töltötték. Ebben az épp rákapcsolt elektromos áram hatására a töltéssel arányos mennyiségű hidrogéngáz fejlődik, ami a folyadék felszínét az árammal arányosan szorítja le.

Az Standard gyártmányú SAS adóban két darab ellenütembe kapcsolt QQ500/3000 cső volt, az impulzusok teljesítménye mintegy 10 kilowatt. Az 1 MHz-es sávszélességű vevőben a hangsúly a demodulátor után elhelyezett kisfrekvenciás szűrőn volt, ami a sávszélesség 20 Hz-re való csökkentéséért volt felelős.

Az általa használt 120 MHz-es frekvencián a rádióhullámok 2,5 másodperc alatt tették meg a Föld–Hold–Föld távolságot, a periódusokat 3 másodpercenként ismételték. Könnyű kiszámolni, hogy az 1000 impulzust jelentő kísérlet 50 percig tartott.