Így újítsd meg az engedélyed – 2023

2023. június 01. csütörtök
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Néhány dolog megváltozott az elmúlt években a rádióamatőr engedély megújítása terén. Míg sokan legutóbb egy online formon adták be a kérelmet, most már ügyfélkapus megoldás is rendelkezésre áll.

A rádióamatőr engedély megújításához nem kell ismét vizsgázni, ha valakinek volt valaha vizsgája, az alapján kérhet hívójelet, bármikor is járt le az utolsó adóengedélye. Ha nincs még újra kiadva – ezzel a hatóságok tíz évet várnak -, akár a régi hívójelét is visszakaphatja a rádiós.

Az adóengedélyt megújítása ingyenes, és két módon oldható meg.

Az első és legbonyolultabb egy hatóság által előre elkészített formanyomtatvány kitöltésével, amit kézzel vagy géppel lehet megcsinálni. Ezt a PDF-t minden esetben ki kell nyomtatni, és személyesen bevinni a hatósághoz, postán vagy e-papíron beküldeni. Az e-mailben küldött kérvényekkel az eljárás során nem tudnak mit kezdeni.

Lehetőség van az eljárás megindítására egy online nyomtatványon is, aminek beküldésére kitöltés után az ügyfélkapus azonosítás után van lehetőség. Az oldal megnyitása és értelemszerű kitöltése után a lap alján található Továbbítás ügyfélkapu azonosítóval gombbal a megszokott belépési oldal köszönt.

Ha valaki változtatni szeretne a hívójelén fontos, hogy a felső rublikába a lejáró vagy lejárt engedélyben szereplő hívójelet írja be (ha még érvényes, akkor értelemszerűen a módosítást választva), míg a megjegyzés rovatba azt, hogy mit szeretne kapni. Mivel a lejárt hívójelek eltűnnek az adatbázisból, ám 10 évig nem kiadhatóak, ezért előfordulhat, hogy a kért hívójel szabadnak tűnik ugyan, de nem engedélyezhető. Erre az esetre jól jön, ha a megjegyzések rovatában szerepel a telefonszám is – hívta fel a figyelmet a hatóság.

Kötelező kitölteni a vizsgabizonyítvány számát is, valamint ha 1998 előtt állították ki és 2009 szeptembere óta nem került bemutatásra, csatolni kell a másolatát a kérelemhez. Nincs azonban óriási gond, ha valaki ezt nem tudja vagy elvesztette, csupa egyessel kell a helyét kitölteni és úgy beküldeni, lehetőség szerint megkeresik azt a rendelkezésre álló nyilvántartásban.