A világ legnagyobb KIT-jét mutatta be az Elecraft

2019. május 17. péntek
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Hazai pályán, a Hamvention-ra időzítve mutatta be az új nagyágyúját az Elecraft. A sorba illeszkedően K4 névre keresztelt, SDR alapokon nyugvó, ám három egymástól élesen elhatárolt verzióban kiadott rádió nagyon úgy tűnik, az egyetlen látványosság a nyár seregszemléjén.


Az amreikai Daytonban bemutatott 100 wattos készülék természetesen 160 és 6 méter közötti üzemet ígér két, a panorámát is beleértve valamennyi funkciójával teljesen önálló vevővel. A rádiót a gyártó ígéretei szerint később egy 15 wattos VHF/UHF modullal is ki lehet egészíteni. Szintén tervezik azt, hogy KIT-ként is piacra dobják.

A moduláris rendszerű K4-et három, egymást felülmúló változatban dobják piacra. Az alap 100 wattos rigen túl a K4D egy újabb sávszűrő mellett további mintavételezési fokozatot kap, míg a K4HD az előzőeken túl egy teljesen felszűrőzött, 8 megás KF-el bíró szuperheterodin rendszerrel is szerelve van, mely az extrém nagy jelek esetén teljesít jól. Ez utóbbi készülék olyan dekóderekkel is ki van egészítve, mint a PSK, RTTY és a morze.

A készülék 16 bites digitális konvertert, 7 colos színes TFT érintő kijelzőt, 0,25ppm TCXO-t, dedikált DSP rendszert és gyors, pin-diódás kapcsolókat kapott, mellyel a CW-QSK oltárán áldoztak nagyot. Beépített tunere 10:1 arányú csavarhúzóból is képes sugárzót varázsolni, miközben antennabemeneteit szabadon lehet variálni mindkét vevőoldal között.

A rádió természetesen minden K-sorozatú kiegészítőt támogat, és HDMI kimenettel valamint LAN-képességekkel is meg van áldva.

Belső tápegységet nem kapott, vételkor 2, adáskor akár 23 ampert is benyelhet a 12 voltos bemeneten.

friss | Megjelentek az árak is. A 2019 novemberétől vagy decemberétől kapható rádiót 3500 és 4700 dollár közötti áron kínálják. A tengeren túli rendelés miatt az egymillió és 1,4 millió forintos alapárra jön a vám és az áfa, így valamivel több, mint 1,3 és 1,8 millió forintnál áll meg. A tuner 400 dolcsi, azaz újabb 120 ezerért tehetjük a dobozba.

  

  • Kell egy huzalantennaKell egy huzalantenna
    Ha minden adott a kitelepüléshez, de a nagy és nehezen hordozható vertikál hiányzik, megfogalmazódik az …