Nagyon fura, új rádiót mutatott be az Elecraft

2023. október 31. kedd
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Új, alapjaiban műfajteremtő, túrázós rádiót villantott az Elecraft. A tisztán távíró üzemmódú KH1 izgalmas házban lakik, akár egy új koncepciósorozat alapja is lehet.

elecraft kh1

A készülék öt sávon üzemel 40 és 15 méter között, míg vételben SSB módokat is kapcsolhatóan 6 és 22 MHz között hangolható el. Csak CW üzemmóddal kopoghatunk vele, melyben a legtöbb, amit kiprésel magából 5 watt.

Első benyomás az a rádióval kapcsolatban, hogy túrázáshoz termett: egy pihenőnél megállva csak kikapod az övtáskából, leteszed az asztalra és felvésed a borítóra a QSO adatait, majd zsebre vágod és mész tovább a dolgodra.

A kézirádióra hasonlító kivitel előlapján egy 2×16 karakteres LCD kapott helyet a négy funkciógomb felett, a kezelőszervek a rádió alján vannak. A készülék felső lapján a BNC csatlakozó, a teleszkópos antenna illetve a kapcsolói, valamint a földelés csavarja van. Az oldalán

elecraft-kh1-top

A kis rádió 5 wattos teljesítményt tud leadni, amihez legfeljebb 1 amper áramfelvétel társul. Vételkor 50-70 mA-t eszik, ami igazán nem sok. Vevőjéről annyit árultak előzetesben el, hogy szuper rendszerű, változtatható sávszélességű kristályszűrővel.

Természetesen az olyan funkciók sem hiányozhatnak belőle, mint a 8-50 wpm között állítható elkey, az SWR védelem, de USB-n keresztüli vezérelhetőséget és 8 amplitúdószintre állítható szkennert is kapott a 32 kB makró képesség mellett.

Az alap készülékhez rengeteg extra jár: belső, legfeljebb 2,5:1 illesztésre képes, memóriás tuner és teleszkópos antenna 20/17/15 méterre, 2,5 Ah lítium akksi és belső töltő, táska, toll, jegyzettömb, egy spártai, a ház aljára csavarozható elkey, adapterek, hosszabbítótekercsek, tartócsavarok, és a többi. Az oldalán a töltő kapcsolója, valamint a ki/bekapcsoló gomb és a fülhallgató csatlakozója található. Szintén itt kapott helyet a teljesen átlagos, 5 milliméteres tápfesz csatlakozó is.

elecraft kh1

Sajnos a cég azzal kezdi a bemutatót, hogy egyetlen EU országba sem szállítja a rádiót, de legalább látható az ára: a tengerentúlon az alap készülék 550 dollár – mintegy 200 ezer forint -, a belső tuner hozzá 240 dolcsi. A mindent tudó készlet 1100 zöldhasú, ami 400 ezer forintnak felel meg.