Magyar nyelvű adások a világban

2024. január 07. vasárnap

Van egy retró sarkom, ahova elkezdtem összegyűjteni azokat a készülékeket, amik tizenéves koromban elvarázsoltak a nagy lilás-bordós osztrák katalógusból.

Ennek a szegletnek a célja az SWL tevékenység, és mint minden olyan, ez is akkor élvezetes igazán, ha vannak kitűzött célok. Ez most a magyar nyelvű adások összegyűjtése.

HA8LHT SWL állomása

A következő napokban a műsorszóró adók magyar nyelvű adásainak vadászatával foglalkozom. Ebben segítségemre van egy lista, ami elég régóta – 7-8 éve – terjeng a neten, valamint a short-wave.info oldal, illetve a SWBC Sked alkalmazás, amit 3FUF Tamás ajánlott a legnagyobb hazai rádióamatőr csoportban. Emellett Androidra is elérhető számos app, így a Skywave Schedules vagy a Shortwave Radio Schedules. Azt, hogy ezek milyen adatbázisból dolgoznak nem tudni, de sok értékes adatot adnak a megfigyelőknek.

Sajnos az a tapasztalatom, hogy sok adás nem aktuális adatok szerint van meghirdetve, ezért ebben a frissülő cikkben összegyűjtöm és összegzem azokat az állomásokat, amik valóban működnek.

A rövidhullámú állomások világáról elöljáróban annyit kell tudni, hogy gyakori, miszerint egy-egy adó nem egyetlen rádió műsorát sugározza, hanem műsoridőt ad bérbe egy-egy adott frekvencián. Ezen az időn kívül más műsort ad, sokszor eltérő teljesítménnyel, vagy épp lekapcsolják.

A műsorok tematikája is eltérő, és épp ettől érdekes: csak hogy a kínai adásnál maradjunk, van, ami Afrikából szól a magyarországi kínaiaknak magyar nyelven, de van, amit Kínából sugároznak, a célközönsége pedig az oda települt magyarság: őket jellemzően a kultúrára oktatják és nyelvleckéket kapnak.

Az első etapban egy már kigyűjtött listát ellenőrzök le, majd az online oldal, végül pedig az alkalmazás ajánlásait nézem végig. Ha te más sorrendet követsz illetve egy-egy állomást meg tudsz erősíteni, a lenti kommentsávba írd be hívójeleddel vagy SWL-számoddal együtt, és kiegészül vele a cikk!

 

 CN  20:00-20:30 (MEZ, DST)   7.435 kHz  a kínai rádió kulturális adása – HA8LHT

 CN  20:00-20:27 (MEZ, DST)   9.560 kHz  a kínai rádió kulturális adása – HA8LHT

 CN  21:30-21:57 (MEZ, DST)   9.585 kHz  a kínai rádió adása Afrikából – HA8LHT