Koncepció – ismered az Si473x mindenvevő-családot?

2020. június 09. kedd
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Az Si473x család tagjait kár lenne figyelmen kívül hagyni. Ámulattal csodálhatjuk a mindentudó műsorvevőket, melyek hosszúhullámtól az URH sávok RDS szolgáltatásáig mindent tudnak, pedig a kulcs egyetlen kis félvezetőben rejlik. 

A Silicon Labs számos érdekes dologgal képviselteti magát a rádiófrekvenciás hobbi területén, gondoljunk csak a mindenhova programozható oszcillátorokra. Most azonban egy konyhakész megoldást veszünk górcső alá, és elképesztő egyszerűséggel elkészítünk egy mindent is tudó világvevőt.

A család táblázatát nézegetve elég hamar világossá válik, hogy az Si4735-D60 lesz a barátunk, mely hosszú-, közép- és rövidhullámú valamint ultrarövidhullámú RDS-es szolgáltatását műsorvevő és amatőr területen is remekül ki lehet használni.

Si473x-d60

A tok belső felépítéséhez sok magyarázat nem kell; a kvadratúradetektorokra épülő vevő valódi AGC fokozatokkal és a digitális mellett az ADC-nek köszönhetően analóg hangkimenettel is rendelkezik. Működési tartománya szerint

      153-249 kHz,

      520-1710 kHz,

      2,3-26,1 MHz és

      64-108 MHz

között ketyeg, tetszés szerinti, de legfeljebb 1 kHz-es felbontásban. Az átalakító panelre feszített SSOP tokú áramkör programozását egy alaplapra borított Arduino Unoval fogjuk megoldani, mely egy 4×20-as LCD-t is hajt az alap információk mellett jelszint méréssel, valamint sávrész-meghatározással.

A QFN és SSOP tokban kapható rádió külső alkatrészigénye valóban minimális. Egy kvarc mellett az adatlapon szerepeltetett leírás szerint is csak két bemeneti rezgőkört és csatolást, néhány hidegítést és hangfrekvenciás erősítőt sejtet, de ez a kép majd a programozása alatt kitisztul. Sajnos a neten számos olyan leírás található, mely egymásnak és a gyári specifikációnak ellentmondó megoldásokat sorakoztat fel, így azokat inkább hagyjuk figyelmen kívül.

E sorozat következő részében a kapcsolási rajzzal (1), majd a panellel (2) és a programozással (3) térünk vissza nem túl olcsón, 4-6 ezer forint között beszerezhető vevő IC-vel, remélhetően néhány héten belül.

 

 

si473x_compare