Egy ötlet margójára: így születik újjá a nagyágyú

2015. augusztus 18. kedd

A régi rádiók legendásan jó tulajdonságokkal rendelkeznek, míg az újabb, olcsóbb rigek csak egy DSP-re támaszkodnak. A drágább készülékek ötvözik a kettőt: komoly analóg RF és KF fokozatokat követően a sokadik KF-nél veszi át a DSP a jelfeldolgozás szerepét. Az elgondolást – hogy miért ne egyesíthetném a technikákat – tett követte.

ft902dm_mods

DDS fokozatot és IQ KF egységet kapott a Yaesu régi nagyágyúja, az FT-902DM. A funkciók és a külalak a régiek maradnak, de az analóg skálát LCD-re cserélem és racsnis lesz a RIT, ami elmozdulásra kapcsol be.

Eredetileg egy FT-101 készüléket szerettem volna átalakítani, ami jóval egyszerűbb felépítésű. A koncepció azonban azonos, egy eredeti VFO-val megegyező működésű, processzor által vezérelt DDS modul veszi át a VFO szerepét, míg a 8,9 megás KF után egy IQ (Tayloe) detektort kap – mindez a digitális üzemmódokhoz szükséges paraméterek elérése és a számítógépes jelfeldolgozás érdekében.

Az AD9850-nel felépített DDS 5…5,5 MHz között üzemel, a vételi frekvenciát a készülék saját számlálója jelzi. Ez hatalmas segítség, hiszen a különböző üzemmódok, a XIT és RIT valamint a memóriák miatt csak egy komolyabb – több bemenettel rendelkező – mikrovezérlő vagy Arduino panel jöhetne szóba, ha másikat építenék.

A teljes átalakítás és az alkalmazás koncepciója miatt elvetettem az ötletet, hogy külső VFO házába építsem a módosított modulokat, teljesen felesleges lenne egy újabb doboz a rádió mellett. Az Arduino UNO-val felépített DDS-t átmenetileg az eredeti VFO előlap helyére tettem, de mihelyt arra felkerül az enkóder, a régi oszcillátor helyét foglalja majd el és a rádió eredeti arcát mutatja. A memóriamodul terét kapja a KF rész, oda még kvarcot keresgélek, de valószínűleg a végén egy DDS látja majd el ott is az új lokálág feladatát. Kikerült a sorból a RIT-hez kapcsolt funkciókat vezérlő és a külső/belső/memória kapcsoló panel is, a VFO közvetlenül, a diódás egység nélkül üzemel.

Az alsó gombsor és a RIT potmétere funkcióját vesztette, mint ahogy az analóg skála is. A RIT helyére később egy azonos funkciót ellátó enkóder kerül (vagy marad az analóg vezérlés – az UNO lehetővé teszi), a skála ablaka mögé pedig egy lépésközt mutató LCD kijelző dukál, aminek kerete nem, csak a megfelelően pozicionált tartalmat hordozó felülete látszik.

A memóriát és a VFO-t kapcsoló nyomógombokat a lenti gombsorra kötöttem, mint az 10Hz/100Hz/1kHz lépésközt állító nyomógombot is. A RIT és a XIT gombjának stílszerűen a két, korábban is azonos funkciót ellátó kapcsolót jelöltem ki a jobb oldali konzolon, míg az ezeket vezérlő földre húzandó PTT ág a közelben lévő mikrofon csatlakozóra kötöttem. Újfent a RIT/XIT ledje mutatja az opció bekapcsolt állapotát.

A vezérlő programozása kezdőknek is egyszerű feladat, az első verziómat hamarosan feltöltöm, a DDS-ekről korábban korábban már esett szó.

A WW RUS PSK versenyen az épp akkorra elkészülő rádió remekül vizsgázott: influenzásan, eleinte modulációs szint beállításával küzdve és egy leszakadt antennával igazán nem rajta múlt a 230. hely, ami azon túl, hogy jó középmezőnynek felel meg, borzasztó jó helyezésnek minősül. Az egyetlen nehézség, hogy a gyakori sávváltás felejtős. Még vételben sem egyszerű átugrani máshova körbenézni, mert a preszelektor eltekergetése után ismét le kell hangolni. Azért összességében elvárhatom, hogy ugyanezen versenyre komoly időt szánva 2016-ban a világ első száza között végezzünk.