PEP vs. FT8 – tiszta vizet a pohárba

2022. december 25. vasárnap
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Egyik nap felnéztem a T2FD antennára és a lezáró ellenálláson olyan furcsán csillant a fény. Leengedtem, és meglepő látvány tárult a szemem elé.

Nem igazán tudom, hogy mi történhetett vele, nem hinném, hogy egy felsőbb sávi PSK vagy FT8 csörte alatt 100 watton maradt a készülék, eleve 30 százalékon használom, inkább a felsőbb sávokon történt valami. A lényeg az, hogy 150 wattosnak ígért diamond antenna balunja bírta a strapát, de a WD330S lezáró ellenállás felforrósodott, a háza megolvadt és csupa korom lett. Amúgy illesztés nem sérült, az antenna továbbra is működik, csak kevésbé emlékeztet hajdani önmagára, kicsit olyan, mint a keresztmetszetet a feszültség tolta áram derekán elszorító ellenállás karikatúrája (megvan? HI).

wd-330s power fail

Az eset viszont kiváló apropó arra, hogy átnézzük, mit is jelent a teljesítmények és a különböző üzemmódok csatája, miként kell számolni a maximális teljesítményekkel és a hangzatos gyártói specifikációkkal. Nyugalom, nem jövök burkológörbékkel és kitöltési tényezőkkel, inkább egyszerűen leírom, hogy mi mekkora teljesítményt jelent.

Az antennákba tolható maximális teljesítményt szeretik PEP-ben megadni.  A rövidítés (Peak Envelope Power burkológörbe csúcsteljesítmény) a moduláló jel csúcsértéke mellett az antennára jutó rádiófrekvenciás teljesítmény periódusonként vett átlagát jelenti.

Gyakorlatilag az antennára bármikor is jutó legnagyobb jelek átlagának viszonylatában könnyen belátható, hogy azok SSB fónia üzemmódban csak néhány erősebb hang jelentette csúcsban merülnek ki. A helyzetet bonyolítja, ha kompresszort használunk, hiszen az feltolja az eddig csúcs közelében sem járt neszeket. Távíró üzemmódban sem folyamatos az antennába küldött rádiófrekvenciás jel, hiszen a billentyűt nem folyamatosan tartjuk nyomva, így az átlag az itt mérhető pillanatnyi csúcsteljesítménynek a közelében sincs. Más a helyzet viszont az olyan digitális üzemmódokkal, mint az FT8, ahol végig teljes erővel dolgozik a végfok is, hiszen a moduláció itt a jóformán a csúcson járatott jel csúcsközeli változásában rejlik. Ezt egy torzításig erőltetett ALC-vel tovább is lehet fokozni…

Belátható, hogy míg SSB fónia mellett csak néhány hang löki meg az antenna tűréshatárának közelébe a teljesítményt, digitális módoknál a teljes periódus ideje alatt az infrastruktúra valamely elemét teljes teljesítménnyel melegítjük. Nyilván a gyártó arra gondolt, hogy 1200 wattig egy-két löket belefér, viszont a gyakorlatban negyed- vagy félperces ostrom már sok lehet.

Az FT8 és egyéb digitális módok terjedésével nem ritka, hogy egyre gyakrabban kiemelik, miszerint az egyes üzemmódok használata esetén a teljesítmény ötdét lehet csak az antennára engedni, vagy üzemmódonként sorolják fel, hogy mekkora energia a megengedett. Az ötöd azért túlzás, de célszerű betartani, mivel abban az emberi tényező mellett a telepítésből adódó problémák vagy az anyaghasználatból eredő kockázat is benne van. Az alábbiakban összefoglalom, hogy milyen üzem mellett mekkora CW üzemmódban mért teljesítménynek felel meg az a csúcs, amivel ideális esetben még nem okozunk katasztrófát.

max power digital modes

Persze nem arra kell gondolni, hogy a túl nagy teljesítménnyel táplált antenna azonnal leolvad, szétfröccsen vagy felrobban, de tudomásul kell venni, hogy sávonként eltérően igenis melegszik, és anyaghasználattól függően előbb vagy utóbb történhet valami odafent. Esetemben azért a gyanúperrel is élni lehet, hogy a 150 wattosnak ígért infrastruktúra határon való használatakor bizony előjött némi gyártói önfényezés. Egyébként a gyártók gyakran nem arányosan adják meg a teljesítményeket, nem számolni nem tudnak, csak jobban vagy épp kevésbé tartanak a disszipáció nem lineáris használtból eredő problémáitól.

Most nyilván az jön, hogy eddig is 100 wattal morzéztál vagy dolgoztál digitális üzemmódokban. Egyrészt ezt akkor valószínűleg továbbra is megteheted, de az biztos, hogy valami történik odafent. Jobb esetben csak a jeget olvasztod le a balunról, de legrosszabb esetben a kínai tunered sem erre van méretezve…

A továbbiakban a WARC sávokat beáldozva a teljesítmény oltárán valami trappos megoldáson gondolkodom, ám nincs még elvetve egy külső, szimmetrikus QRO tuner mellett valami doublet felhúzása sem. Ez utóbbi lenne a végleges megoldás, ám tavaszig valószínűleg nem kell felmászni a tetőre és aligha lesznek lebetonozva a 9 méteres rácsos torony tartópillérei sem.