Olyan antennát virított a REZ, hogy rögtön kedvet kapsz a SOTA-hoz!

2023. augusztus 19. szombat
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

rez-ranger-80

Hátizsák bottartójába dugott tartozékként még senki sem gondolt úgy antennára, mint a REZ a Ranger 80 típussal.

A texasi gyártó neve sokaknak semmit sem mond, a REZ Antenna System W5REZ Mike új cége, ami rádióamatőr eszközök gyártását tűzte zászlajára. Portfóliójában a Ranger 80 szerepel csupán, valamint annak megannyi tartozéka: pálca- és radiálkészlet, állványhoz is használható menetes talp, földelő- és tartóstüske, hátizsák és merev ellensúly – vagy láb. A bázis maga egyébként 350 dollár, a komplett készlet pedig 550 dolcsi körül mozog.

rez-ranger80

Az antenna lelke egy állítható, 55 centis hangolótekercses szár, ami önamagában még nem lenne újdonság. Itt azonban az oldalra bemart SO-239 és robosztus, prémium anyagokból való, ultratartósnak ígérkező kialakítás mindenképp említést érdemel.

A teljes hosszában mintegy 3 méteres antenna 200/100 watt teljesítményt képes elviselni és 80 és 15 méter között hangolható. A CNC-vel megmunkált bázis anyaga eloxált alumínium, a sátorvasakhoz hasonlóan gumis összekötéssel megoldott, 45 centisre összecsukható sugárzó pedig sárgaréz és rozsdamentes acél.

rez-sugarzo

A katonai stílusú csikicsuki helyett persze egy teleszkópos verziót is kínál.

Érdemes kitérni az állványra is rögzülő menetes talpra, mely rozsdamentes acél anyagában nyolc darab 4 milliméteres banándugónak van hely, amik a radiálok csatlakoztatását oldják meg. Ennek helyére érkező opció egyébként a három merev rozsdamentes acél láb is.

Ennél már csak az lenne csábítóbb, ha 6 és 2 méteren hátizsákból is lehetne használni.