Kell egy huzalantenna

2023. augusztus 17. csütörtök
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Ha minden adott a kitelepüléshez, de a nagy és nehezen hordozható vertikál hiányzik, megfogalmazódik az igény egy huzalantennára. Magányosan álló fa mindenhol van.

Két, egymástól 30 méterre lévő óriási fa közé volt szerencsém megállni legutóbb egy olyan helyen, amit egész évben lehet látogatni. A lehetőség adott, amit ki kell használni: gyakorlatilag bármekkora antennát fel tudok húzni. A dipólt most nem feszegetném, de egy végéntáplált antennát ki fogok próbálni.

Több típus közül lehet választani, a szempont, hogy ne legyen túl hosszú, de a trapok illetve tekercsek miatt jócskán rövidül is az efféle végéntáplált antenna.

A háromsávos, párhuzamos LC tagokból álló antennához tuner sem kell. Mivel a telepítés körülményei minden esetben eltérnek, így nem lesz mindenhol tökéletes. Itt a trapok apró ferritgyűrűre készülnek, valamennyi alkatrészt a huzal feszítését is kibíró panel hordoz. Az egész rezgőkör a végén zsugorcsőbe kerül, vagy folyékony szigszalaggal van lekenve.

A második – és mivel a bevált tunerre alapoznék – a klasszikus hosszabbítótekercses változat 80 méterre és feljebb. Évtizedek alatt bevált típus, megfelelő kompromisszumokkal minden oldalról.

A harmadik lehetséges megoldás, hogy egy véletlen hosszúságú (dehogy véletlen…), LW antennát akasztok egy 1:9 ununra, de ez jelentheti a legtöbb problémát, ráadásul ugyanúgy kell hozzá tuner (a harmadik képen nem ez, hanem az előző rövidebb változata van).

A negyedik lehetőség, hogy wagókkal kiiktatható tagokat kötök sorba, de ez nagyon nem a távolról illeszthető változat, ráadásul egy téli, hideg időszak jön…

 

"efhw

 

Most az áram- és feszültségmaximumok, a különböző hosszok talpponti impedanciájába nem mennék bele, aki képben van tudja, aki nem, az pedig fogadja el, hogy a fentiek közül lehet választani. A telepítés lehetséges és szélsőséges körülményei, az illesztő használata és az időjárás jelentette kihívások miatt a hosszabb EWHF mellett döntöttem, de egy ultralight verzióban a háromsávosat is elkészítem. Legfőként azért, mert tetszik a trapok kialakításában rejlő lehetőség (HI).

Az unun közös pont, 2500-3000 ohm talpponti impedanciát kell hangolhatóvá varázsolni egy 43-as anyagú gyűrűre megtekert 1:50…60 trafóval, nem is nagy teljesítményre. 1:49 és 1:64 elemre kézenfekvő a megoldás.

Kell egy új antennatartó is, ami könnyebben hordozható, de bármilyen feszítést kibír. Valószínűleg ráállós változat lesz ez is, amit betonon és terepen is lehet használni, esetleg érdemes eljátszani a felnihez való feszítés gondolatával. Emellett persze gallyálló dobósúly és két olyan kötél is tartozik egy ilyen szetthez, amivel akár két fa közé is fel lehet húzni az antennát.