Pontosították a PMR 446 feltételrendszerét

2020. október 11. vasárnap
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Új passzus került a rendeletbe, pontosították a 446 MHz-en engedély nélkül üzemeltethető rádiók meghatározását. Tekintsük hát át, milyen feltételek vonatkoznak az ilyen készülékek üzemben tartására.

A a nemzeti frekvenciafelosztásról, valamint a frekvenciasávok felhasználási szabályairól szóló 7/2015. (XI. 13.) NMHH rendelet egy új alponttal egészül ki (195.a), ami a táblázaton kívül is nevesíti, hogy mi is a PMR 446. Eszerint olyan kis hatótávolságú, berendezések közötti közvetlen összeköttetést megvalósító üzemmódban, bázisállomás és átjátszóállomás használata nélkül működő, sem az infrastruktúra-hálózat részeként, sem átjátszóállomásként nem használható, emberen levő vagy közvetlen kézi működtetésű hordozható rádióberendezés, amely kizárólag beépített antennát használ a megosztás maximalizálása és a zavarás minimalizálása érdekében.

Az elnevezés részletezésére azért volt szükség, mert nem egyértelmű, hogy különbözik a PMR szolgálattól, ami a mozgószolgálat keretében vállalkozások és intézmények saját célra használt, esetleg részben más felhasználónak átengedett, zárt felhasználói csoport forgalmának lebonyolítására szolgáló rádió rendszer.

Az engedélyezési kötelezettség mellőzésének pedig szabályai vannak. Az első és legfontosabb a frekvenciatartomány, mely szerint hazánkban nem csatornák vannak meghatározva, hanem a 446 és 446,2 MHz közötti, 200 kHz-nyi sávrész. Ebben a kis tartományban

      kizárólag kézi készülék használható,

bázis- és átjátszóállomás, valamint helyhez kötött infrastruktúra – rádiók és antennák – használata külön tiltva van. A jogszabály egyértelműen leszögezi azt is, hogy

      csak beépített antenna használható.

Modulációk terén már kicsit szabadabb a pálya, ugyanis analóg szögmoduláció és digitális moduláció egyaránt, korlátozás nélkül megengedett, és nincs megkötés arra sem, hogy milyen titkosítással mehet az adás. A teljesítménnyel kapcsolatban is vannak megkötések, ugyanis

      legfeljebb 500 mW ERP

– azaz effektív kisugárzott teljesítmény – a megengedett. Itt sokat trükközni nem lehet, ugyanis a beépített antenna rövidre is zárja a mérés vagy számolgatás kérdését.

Az, hogy a hatóság mennyire nem foglalkozik a papagályok és egyéb átjátszók működésével vagy a megfoghatatlanabb otthoni és kézi rádiók berendezések használatával már más kérdés.

A mindenkor aktuális jogszabályok – táblázatok, rendeletek – ezen az oldalunkon vannak összefoglalva. Ha hasonló készüléket csereberélnél, ebben a csoportban megteheted.

 

  • NégyszázhatvanháromNégyszázhatvanhárom
    Ennyi vázlat gyűlt össze az elmúlt több mint két, vegetatív állapotban töltött …