Antenna Hungária: mindenkitől kérték a zavaros állapot rendezését

2020. május 13. szerda

A nem áttekinthető állapotok valamint a tisztázatlan jogviszonyok megszüntetése miatt kívánja rendezni az Antenna Hungária a tornyait használó berendezések kérdését. Anyagi vonzata miatt a törekvésnek sajnos a rádióamatőr infrastruktúra is áldozatul esik.

Mint arról korábban beszámoltunk, számos magyarországi átjátszó szűnik meg jelenlegi helyén, miután az Antenna Hungária valamennyi, a tulajdonában és kizárólagos hasznosításában lévő torony esetében felkereste az üzemeltetőket, hogy kössenek szerződést vagy szereljék le berendezéseiket. Ugyan a rádióamatőrök számára jelentős, közel 50 százalékos árkedvezményt adna a bérleti jogért, de az üzemeltetőknek ez így is leviselhetetlen teher, ezért pedig sokan a megszüntetés mellett döntöttek.

A cég megkeresésünkre jelezte, valamennyi olyan tornyait használó rendszer üzemeltetőjét felkeresték, akik jogállása nem tisztázott, és emellett vagy ezzel nem mellékesen komoly biztonsági kockázatot is jelentenek az állami vagyon üzemeltetésében. A rádióamatőr átjátszók közül nem egy – digipeaterek, analóg és digitális rendszerek – több évtizede megtűrtként foglalhattak helyet az állami intézmény polcain, jellemzően díjmentesen.

Az Antenna Hungária az egyenlő elbánás és a megkülönböztetés-mentes kezelés érdekében minden antennahely-felhasználónak felhívást küldött, hogy rendezzék az ingatlanhasználat jogcímét, és június 30-ig vagy kössenek szerződést velük, vagy pedig bontsák el az eszközeiket – közölte megkeresésünkre a vállalat.

2020. július 1-jétől kezdődően már nem tudunk eltekinteni attól, hogy olyan felhasználók is legyenek tornyainkon, akik nem rendelkeznek megfelelő szerződéssel és felhatalmazással arra vonatkozóan, hogy az adott ingatlant használják. A jogcím és engedély nélküli használat mindamellett, hogy komoly biztonsági aggályokat is felvet, egyben az állami vagyon megkárosításával is jár – közölte a társaság a szabályok szerint sajnos kieső bérleti díjakra utalva. Hozzátették: állami vállalatként különösen hangsúlyos elvárás, hogy az állami vagyont megfelelően kezeljék, ezért fokozottan feltérképezik azokat az eseteket, amikor a használat jogcíme nem rendezett, illetve azt nem ellenérték fejében használja egy-egy adott szervezet.

Az Antenna Hungária rendezni kívánja ezeket a nem áttekinthető állapotokat, amelyre méltányos megoldást kínáltak, arra kérve az érintetteket, hogy működjenek együtt a vonatkozó szerződés megkötésében, vagy a használat megszüntetésében. A társaság kiemelte: ez esetben visszamenőleges időszakot sem számítanának fel.

 

  • VáltozunkVáltozunk
    Sokat gondolkodtam azon az alapvetésen, hogy a rádióamatőr hobbi megváltozott. Mármint azon, …