Robbantani készül az Icom

2019. augusztus 30. péntek

Az Icom megadta a kegyelemdöfést a Yaesunak. A hétvégére Tokyoban épülő Ham Fair standjukon olyan molinót húztak fel, ami hosszú évekig eldöntötte a két cég között versenyt és egyből a figyelem középpontjába állította őket.

Míg a Yaesu évek óta szinte csak konstrukcióhibás és érthetetlenebbnél érthetetlenebb készülékekkel áll elő, addig az Icom az élvonalat képviseli az amatőr rádiók terén. A szeptember első hetében megrendezésre kerülő legnagyobb seregszemlén, a tokiói HamFairen építik épp a stadjukat. Augusztus 30-án nem kis döbbenetre olyan molinót húztak fel, ami hihetetlen űrt tölt be azoknál, akik a Yaesu FT-891 és 991 készülékeken elcsodálkozva még mindig egy hibás 857-tel rádióznak kis méretű összsávos, összüzemmódú készüléket várva.

A szó szerint belengetett IC-705 mindent ígér: HF-70cm minden módban (DV is), 10 wattal, GPS-sel. A konstrukció annyira új, hogy még a cég hivatalos oldalain sincs fent, csak egy-két – talán nem véletlenül – kiszivárgott képkocka jelzi létrejöttét.

Az alacsony profilú, szemmel láthatóan IC-7300 kistestvéreként érkező rádió oldalt szerelt BNC-t kapott, a jelek szerint beépített tunerrel is rendelkezik. Fogad micro SD kártyát, valamint lehet hozzá csatlakozni USB-n keresztül.

Méretéből adódóan túlnyomórészt – talán csak a HF sávokon – SDR alapokon nyugszik, de az árát még csak megbecsülni sem lehet – a piacot tekintve talán 3-400 ezer forint között áll majd meg -, az FCC pedig nem tett közzé mérési jegyzőkönyvet.

ic705o