Rövid forgatható dipól 20m-re

2018. február 21. szerda

A kis hellyel rendelkezők számára lehet hasznos az a rövidített forgatható dipól, mely szinte bármelyik tetőgerinc vagy autóbejáró felett is kényelmesen elfér. A felépítése szerint akár hordozható antenna eredeti konstrukcióját G3YCC Frank készítette el.

A tavasz első napsugarai alatt sokan már az új antennakonstrukciójukat tervezgetik. A komoly konstrukciókkal szemben sokaknak nincs lehetősége nagy antennát – yagit vagy több ponton rögzített huzalokat – felszerelni, esetleg kiegészítő, másodlagos antennát keresgélnek. Nekik lehet segítség ez az alig 6 méter teljes hosszúságú, középen megtartott dipól, mely oldalanként három alumínium tag mellett egy belső merevítőre elkészített tekercset is hordoz.

A konstrukciót joggal nevezhetjük a pecabotra elkészített megannyi féle dipólus – vagy akár reflektorral kiegészítve egy mini yagi – stabilabb változatának, no persze a kép azért árnyaltabb, mintsem hogy bármelyik huzalját egyszerűen csak alucsőre cseréljük. A rajzon az elemek külső átmérője mellett azok falvastagsága van jelölve. Az antenna középponti rögzítését egy akril vagy bakelitlemezre fogatva a legegyszerűbb megoldani, bár néhány PVC idomos variáció is elterjedt. A tekercset és a hangolásra szolgáló utolsó elemet bevágások és bilincsek segítségével lehet stabilan rögzíteni a kívánt állásban.

ha8lht rotatable-dipole

A megfelelő hosszabbító tekercs mellett az antenna kellően nagy sávszélességgel bír, de még kevésbé csökken a nyeresége. Azt ugyanis mindenképp tudni kell a rövid dipólusoknál optimálisan rendre az elem hosszának 30 és 60 százaléka között elhelyezett tekercs hatásáról, hogy minél nagyobb a Q-ja, annál kisebb lesz az antenna sávszélessége, de ha túlságosan lecsökkentjük azt, már a nyereség rovására megy.

Az antenna talpponti illesztését célszerűen 1:1 balunnal vagy koaxos megoldással végezhetjük. Érdemes elgondolkodni a borítóképünkön látható Dual Beam Pro antenna roppant praktikus megoldásán, mellyel a felfogatás valamint a szimmetrizáló mechanikai kialakítására szolgáltat ötletet.

dualproantcent