Szombat hajnalban ér véget a MASAT-1 pályája

2015. január 08. csütörtök

Szombat hajnalban lép be a Föld légkörébe és ég el a MASAT-1, az első magyar műhold. A 2012 február 13-án fellőtt szabványméretű szerkezet lengyel, román és spanyol társai már az örök égi mezőkön sugározzák jeleiket. A magyar projekt nem áll meg, az egyetem már készül a következő kilövésre, amire komoly állami pénzeket is elkülönítettek.

masat1

A mintegy negyedórás haláltusa utolsó jeleit rádióamatőrök lesik a világ minden pontján, mint ahogy az első életjelre is százak vártak – azt floridai szakemberek észlelték elsőként. A péntek este 22 óra és szombat hajnal 06 óra közötti esemény idejét pontosan nem lehet előre jelezni.

QuadPackA MASAT-1 egy olyan, CUBESAT szabványait követő műhold, mely kialakításának lényege, hogy a hasonló súlyú és méretű társaival egyetemben tömegesen juttathassák fel az űrbe. Ezt egy erre kialakított automata konténer segítségével teszik. A magyar projekt nem áll meg, az egyetem dolgozik a második magyar műholdon, melyre a kormány is komoly összegeket különített el és éveken belül felkerülhet az űrbe.