Unalmas időszakot vetít előre a Hamvention

2019. május 19. vasárnap

Tavaly a Kenwood és a Yaesu kavarta fel az állóvizet, de idén csak az Elecraft mutatat valami nagyot, a triumvirátus tagjai ugyanis nem újítottak a Daytonban tartott seregszemlére. A közelmúlt bemutatóit tekintve ráadásul nagyon úgy tűnik, unalmas évek jönnek.

Az amerikai Ohio államban lévő Dayton Hamvention az év egyik legnagyobb rádióamatőr felvonulása, melyre idén május 17-19. között került sor. A legnagyobb gyártók rendre itt vagy Tokyóban leplezik le új készülékeiket. A japánok esetében reménykedhetnénk, hogy az őszi parádéra készülnek inkább, ám ez nemhogy az elmúlt években nem realizálódott, hanem idén nem is valószínű.

Az Icom aspektusában jól követhető a termékvonalainak életttartamát elnyújtó tematika: a felsőbb, V/U/SHF sávokra erősített IC-9700 készülékét tolja, melyet 2017-ben már bemutatott, 2018-ban megígérte, idén tavasszal pedig kivette az üvegbúra alól és a rádióamatőrök asztalára tette. Emellett az évek óta regnáló, egyébként is előrehaladt hétezres széria tartósnak bizonyul mind technológia, mind a versenytársak, mind pedig az amatőrök elvárása tekintetében.

A Yaesu még a frissen SDR alapokra helyezett FT-DX101 készülékével van elfoglalva, rá jellemzően rövidebb felvezetési idővel, jól láthatóan inkább a saját piaci szereplését pörgetné fel. Lenne is mit, a több hiánypótlás helyett maradékokból összerakott készülékével is múltat valamint a múlt típushibáit ismétlő gyártó jócskán le van maradva a középkategóriától lefele mutató készülékek piacán. Mondjuk egyedül ő mutatott valami említésre méltót a tengeren túlon, de erről később.

A Kenwood is igyekszik kimaxolni a TS-990S kistesóját, az idegőrlő felvezetőkkel épp egy éve bemutatott, árában a realitásokat inkább követő TS-890S-t.

Az Elecraft viszont hozta a negyedik generációs rádiót, a K4 innovatív moduláris sorozatát, melyet itt mutattam be.

A gyártók másik nagy seregszemléje a nyár végén esedékes tokyoi Ham Fair, ami a téli időszakot vezeti fel. A nagyok szinte egyszerre és nemrég megújult termékpalettája azonban nem eged sok jóra következtetni: mindhármuk teljes, asztalitól a mobilon át a kéziig terjedő termékvonala telítődött, így valószínűsíthető, hogy évekig nem jön új zászlóshajó a rövidhullámokra.