Utazás egy MotoTRBO interfésze körül

2021. március 14. vasárnap
Mozaik | Szerk: HA8LHT

A Motorola DM sorozatnak van egy nagy előnye. Tudniillik nem kell hozzá spéci programozókábel, a beállításokat a hátsó csatlakozón is gond nélkül lehet olvasni és írni.

Az amatőrkézben is szép számmal lévő 3- és 4000-es DMR sorozat beépített illesztőjének köszönhetően hátsó csatlakozójával egy az egyben illeszthető az USB portokra.

A PMKN4010 néven futó programozókábeléhez nincs is másra szükség, mint egy USB csatlakozóra, valamint egy 2,54 milliméteres kiosztású, legalább 2×2 méretű hüvelysorra.

Ez utóbbi nem meglepő módon a készülék hátulján található. Felül páros, alul páratlan lábakat felsorakoztató számozása a bal alsó sarokból indul. Az immáron 26 pines csatlakozósoron minden megtalálható, amit a mobil Motorolák esetében megszoktunk – hangok, vezérlések, adatszálak -, kiegészítve azzal a digitális készülékeknél megjelent, sárga tartománnyal jelölt soros interfésszel, aminek első négy lábára most szükségünk lesz.

motorola mototrbo dm-3000 dm-4000 usb programming cable pinout

A kábel bekötése nem sok talányt hagy, az adatszálakat a port azonos nevű lábához kell vezetni, míg a V_bus jelölést a néha +5V-ként ábrázolt érintkezőhöz. Az ID_gound természetesen a jelföld.

motorola-diy-usb-programming-cable