Százmilliárdos pert nyert a Motorola a Hyterával szemben

2020. február 17. hétfő

Pert nyert a Motorola a kínai riválissal, a Hyterával szemben. A követelést üzleti titkok valamint szerzői jogok megsértése miatt támasztották, a chicagói bíróság pedig összesen 230 milliárd forintnyi kártérítést hagyott jóvá.

Pénteken kétórás tárgyalással zárult az a három hónapja tartó per, mely alapját az szolgáltatta, hogy a Motorola Solutions szerint korábbi disztribútora, a Hytera (hájtera) üzleti titkokat szerzett meg a rádiókommunikációs berendezéseivel kapcsolatban valamint szerzői jogokat sértett. A kínai cég ugyanis a Motorola elbocsátott mérnökeit felvéve fejlesztette ki az új rádióit, ám ebben a munkában az amerikai telekommunikációs vállalat több ponton is ráismert a különböző megoldásokra.

A büntetés két részletből áll, egy bűnügyi vonatkozású és egy vagyoni hátrányt ellensúlyozó kártérítési kötelezettségből.

Greg Brown vezérigazgató megjegyezte: az ítélet óriási győzelem a Motorola számára, a Hytera ugyanis a világszínvonalú mérnökei kemény munkájából és innovációjából profitált. Most globális intézkedési tervet készítenek, mellyel megakadályozzák, hogy a kínai cég további jogsértéseket követhessen el. Azt is igyekeznek megakadályozni, hogy az Egyesült Államokban az érintett forráskóddal forgalomba hozott rádiókat értékesíthessen a Hytera – közölte a vállalat ügyvédje.

A Motorola korábbi beszállítója, a Hytera tagadta a lopást. Dylan Liu, a cég szóvivője szerint ugyan a Motorola volt mérnökeinek alkalmazása hibás döntésnek bizonyult, de ők ennek ellenére saját rádiót fejlesztettek saját alkalmazottakkal, és fellebbeznek a bírósági határozat ellen. Azzal vádolják is a Motorolát, hogy helyzetét és erejét kihasználva igyekszik kiszorítani a versenytársakat a piacról.

A vitatott, lopottnak minősített titkok között nem a nyílt DMR szabványhoz kapcsolódó protokollok, hanem az úgynevezett hands-free technológiájú kihangosítók, helyzetmeghatározó funkciók, a Lone Worker üzemmódhoz hasonló, bajba jutott dolgozók riasztási funkciói, valamint a rádióhálózatok és a telefonok összekapcsolásának megoldásai szerepelnek.

A Motorola ellen egyébként egy másik, monopóliumellenes eljárás is folyamatban van a chicagói bíróságon. Az egész ügy kísértetiesen illik abba a hadviselési sémába, mit az USA követ Kína ellen: egy nappal az ítélet előtt a Huaweit perelték be amerikai ügyészek rejtélyes vádakkal a New York-i ügyészségen, mondván, évtizedek óta lopják az amerikai technológiát.